Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 14:21 |

TK - Na Svjetski dan osoba s Down sindromom predani ključevi budućih centara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) –  Na Svjetski dan osoba s Down sindromom, predstavnici organizacije Save the Children i Italijanske agencije za razvojnu saradnju danas su predstavnicima Ministarstva obrazovanja i nauke TK uručili ključeve dva obnovljena i opremljena objekta u Banovićima i Gradačcu.

Ovi centri će pružati savremene servise podrške djeci s poteškoćama u razvoju, njihovim porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici.

Save the Children je investirao gotovo 600.000 KM u adaptaciju i opremanje postojećih objekata OŠ Banovići i OŠ Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak.

- Sve pozitivne prakse inkluzije koje smo do sada imali možemo sada dodatno poboljšati stvaranjem kvalitetnijih uslova, kroz infrastrukturne radove koji će ove godine biti realizirani u općinama Banovići i Gradačac - izjavio je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK prilikom svečane predaje ključeva.

Strategiju za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim planom implementacije usvojila je Skupština TK u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK uz podršku Save the Children.

Direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić je kazala da provođenje aktivnosti Strategije, tako i uspješnost rada centara zavisi od svih - škola i vrtića, lokalnih zajednica, obrazovnih, zdravstva i socijalne zaštite, nevladinog sektora, roditelja.

- Ovim danom se obavezujemo da ćemo kao institucije, organizacije, ali i individue, napraviti pomak ka ostvarenju temeljnih prava djece s poteškoćama na obrazovanje i rehabilitaciju - istakla je Žeravčić.

Projekt finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a predstavnica te  agencije Barbara Chiarenza je ukazala na dugogodišnju saradnju koju imaju sa Tuzlanskim kantonom, koji je vrlo reaktivan u socijalnoj inkluziji i ljudskim pravima.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta Inkluzija za sve - Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u BiH kojim se pruža direktna podršku Vladi TK u implementaciji Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje, saopćeno je iz Save the Children.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Children konferencija - 'Škole kao zelene zone'

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Stručna obuka za nastavnike engleskog i njemačkog jezika u USK

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'