Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 13:19 |

Mogherini: Veliki broj osoba žrtve govora mržnje zbog boje kože ili religije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije Federica Mogherini kazala je povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije - 21. marta, da unatoč napretku još uvijek postoji prevelik broj osoba koje su žrtve rasnog uznemiravanja i govora mržnje zbog boje kože, etničkog podrijetla ili vjeroispovijesti.

- To je još uvijek prisutno u mnogim mjestima diljem svijeta pa i u našoj Europskoj uniji - kazala je.

Također je podsjetila da ove godine obilježavaju 50. godišnjicu stupanja na snagu Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije (ICERD) te da se Konvencija pokazala učinkovitim instrumentom, jer je dovela do toga da vlade preuzmu odgovornost prema svojim građanima i na međunarodnoj razini.

Na temelju Konvencije, dodala je Mogherini, mnoge su zemlje donijele nacionalne zakone i politike za sprečavanje i iskorjenjivanje rasne diskriminacije.

- Tako je bilo i kod nas, Europska unija i države članice uspostavile su snažno zakonodavstvo i politike - poručila je.

U godini 50. godišnjici stupanja na snagu Konvencije, Mogherini je pozvala na univerzalnu ratifikaciju, te je iskazala potrebu da sve zemlje, koje još nisu prihvatile pojedinačne postupke podnošenja pritužbe, da to učine što prije.

- Napredak u provedbi Konvencije ide i ruku pod ruku s provedbom globalnih obveza u okviru Programa održivog razvoja do 2030 - kazala je.

Također je naglasila da unutar EU nastavljaju s borbom protiv svih oblika ili pojava rasne diskriminacije i mržnje te s ulaganjem svih napora u poštovanje raznolikosti.

Dodala je da u njihovim vanjskom djelovanju i dalje surađuju s partnerskim zemljama, predstavnicima civilnog društva, međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Organizacija za europsku sigurnost i suradnju te regionalnim organizacijama u cilju promicanja nediskriminacije, socijalne uključenosti i jednakosti za sve te općeg poštovanja zabrane rasne diskriminacije.

Mogherini  je poručila da ustrajno podupiru mehanizme UN-a uspostavljene nakon Svjetske konferencije protiv rasizma 2001. te da i dalje daju najveći dobrovoljni doprinos Uredu visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR) koji ima važan mandat u borbi protiv rasizma i ksenofobije.

Na regionalnoj razini kazala je da sarađuju s Vijećem Europe u pogledu integracije Roma kako bi promicali njihovo aktivno sudjelovanje u postupku donošenja odluka.

- Nastavit ćemo i s ulaganjima na lokalnoj razini s pomoću Europskog instrumenta za demokraciju i ljudska prava u okviru kojeg smo namijenili više od 206 miliona eura za organizacije civilnog društva koje se bore protiv diskriminacije u svim njezinim oblicima diljem svijeta - istakla je.

Između ostalog, Mogherini je naglasila da se nedavno donesenim novim smjernicama EU-a za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju, potvrđuje da je riječ o prioritetnom pitanju za EU te da su odlučni u tome da budu predvodnici u pogledu nediskriminacije s pomoću njihovih politika i to na unutarnjoj i vanjskoj razini, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

Mileijeva vlada gasi agenciju za borbu protiv diskriminacije

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo