Bosna i Hercegovina     | 21.03.2019. 13:12 |

Pendeš: Aktivacija MAP-a predstavlja jačanje partnerstva s NATO-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) ne znači automatsko članstvo u NATO-u nego predstavlja jačanje partnerstva između Bosne i Hercegovine i NATO-a, što bi pozitivno utjecalo na daljnji razvoj obrambenog i privrednog sektora.

Ponovila je to danas ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom susreta sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom, kojeg je upoznala i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), nakon čega bi uslijedila aktivacija MAP-a.

Ambasador Nelson ocijenio je da bh. građani mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, kao jedne od najintegrativnijih cjelina u društvu, ali i jedne od najvažnijih institucija u BiH, najavljujući da će SAD nastojati pomoći da tako bude i u budućnosti.

Tokom susreta naglašena je snažna podrška Ambasade SAD-a Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH u daljnjim koracima na polju euroatlantskih integracija, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pendeš na panel-diskusiji 'Zaštita demokratije u doba umjetne inteligencije - uloga žena u politici'

Pendeš s predstavnicima Samostalnog sindikata radnika BHRT-a

Imamović i Pendeš razgovarali s komandantom EUFOR-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom