Ekonomija     | 20.03.2019. 20:25 |

Prezentovani projekti i aktivnosti TIKA-e u Bosni i Hercegovini

FENA Internet

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - U Sarajevu je večeras održana prezentacija projekata i aktivnosti Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), provedenih u Bosni i Hercegovini.

Koordinator Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci u obraćanju prisutnima je istakao da ta agencija u zemljama u kojima djeluje u saradnji s lokalnim partnerima realizuje brojne projekte i aktivnosti, javlja agencija Anadolija. 

- Realizujemo projekte s ciljem podrške ekonomskim i društvenim razvojnim procecima, očuvanju zajedničkog kulturnog-historijskog naslijeđa, te s ciljem unaprjeđenja saradnje kako u sektoru kulture, tako i u drugim sektorima. TIKA je realizovala na hiljade projekata u preko 160 zemalja svijeta i to putem svog 61 ureda u 59 država. U temelju djelovanja TIKA-e leži vanjska politika Turske u čijem fokusu je čovjek i humanost. TIKA intenzivno i sveobuhvatno radi i trudi se da sa svakim novim projektom na polju razvojne pomoći bude lider u stvaranju promjena - rekao je Alimci.

Podsjetio je da se Turska po pitanju humanitarne pomoći nalazi na prvom mjestu kao najdarežljivija zemlja u svijetu.

- Bosna i Hercegovina zauzima posebno mjesto u srcu Turske i njenog naroda, a taj odnos se jednako reflektuje i na polje razvojne podrške. Tokom 23 godine djelovanja u BiH, TIKA je realizovala 850 projekata i aktivnosti i ulaganja od 82 miliona dolara. Razvojna pomoć Bosni i Hercegovini se nastavlja u raznim sektorima od obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i stočarstva, jačanja i razvijanja društvene i administrativne infrastrukture, pa sve do podrške razvoju turizma te očuvanja zajedničkog kulturno-historijskog naslijeđa - kazao je Alimci.

Naglasio je i kako TIKA kroz svoje aktivnosti u BiH pruža ruku svim grupama u društvu, bez pravljenja razlike na vjersku, etničku ili bilo koju drugu pripadnost.

Među projektima koje je TIKA realizovala u BiH su podrška aktivnostima na restauraciji Starog mosta u Mostaru, restauracija mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, dovršetak izgradnje Ferhadije u Banji Luci, restauracija Careve džamije u Sarajevu, restauracija nadgrobnog spomenika Zeki Efendi na jevrejskom groblju u Sarajevu, izgradnja Odjela za hematologiju na KCUS-u, podrška mnogim osnovnim školama, i mnogi drugi.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc je istakao da su projekti i aktivnosti koje TIKA realizuje u Bosni i Hercegovini vrlo značajni za razvoj i prosperitet zemlje i društva.

- TIKA provodi brojne projekte u BiH koji doprinose prospretitetu ove zemlje. U centru vanjske politike Turske su čovjek i humanost. Saradnja Turske i Bosne i Hercegovine je na savršenom nivou, a BiH sigurno zauzima posebno mjesto u vanjskoj politici naše zemlje. Stalno smo u kontaktu, bilo da se radi o lokalnim vlastima, obrazovnim institucijama, nevladnim organizacijama i drugima. Mi uvijek naglašavamo da je temelj prosperiteta jedne zemlje ekonomija. Stoga, želim pohvaliti i TIKA-u zbog svih njihovih projekata i aktivnosti koje provode u BiH i time daju doprinos razvoju ove zemlje - rekao je Koc.

Prisutni su tokom prezentacije imali priliku pogledati i kratki promotivni film o sveukupnom radu kao i o projektima i aktivnostima Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) u Bosni i Hercegovini.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Zovko: Ulazak BiH u EU predstavljao bi najvidljiviji primjer preventivne diplomacije

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana prezentacija Transportne zajednice

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti