Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 16:52 |

Ramić: Pravda je zadovoljena na simboličnoj razini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) – Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić kazao je nakon presude Radovanu Karadžiću da pozdravlja prvu pravosnažnu presudu jednom političkom lideru za genocid poslije Drugog svjetskog rata.

- Na žalost, nije utvrđena veza sa Srbijom, odnosno nije presuđen udruženi zločinački poduhvat i učešće Srbije u agresiji na državu BiH. Također, na žalost nije presuđena genocidna namjera na cijeloj teritoriji države BiH. Svođenjem genocida u BiH na najmanju kulminirajuću formu, genocid u Srebrenici, je pravni, politički i povijesni revizionizam kojim Srbija, bez obzira na izgubljeni rat, polaže kontinuirano pravo na entitet RS, odnosno državu BiH. Prema nauci o genocidu, genocidna namjera u BiH je počela još 1992. godine u Prijedoru – kazao je Ramić.  

Ističe da je tako pravda zadovoljena samo na simboličnoj razini.

- Jer, kako je moguće da se genocid u BiH poslije 26 godina rada Haškog tribunala svede samo na Srebrenicu. To je suprotno povijesnoj definiciji genocida. Svođenjem genocida u BiH samo na Srebrenicu, međunarodna zajednica, a posebno UN, štite sebe, sakrivajući vlastito moralno posrnuće u BiH – dodao je Ramić.

Na osnovu ove pravosnažne presude žrtve imaju pravo na odštetu. 

- Presuda pruža još jednu šansu političkom establišmentu RS da prihvati odgovornost za genocid i tako pruži bar malu satisfakciju žrtvama. Jer, ako presudu ne prihvata zločinac, ako nema svijesti o počinjenom zločinu, kako će biti savjesti i ljudskog pokajanja koje vodi boljoj budućnosti. Postoji li mimo Haškog suda u ljudskom umu mogućnost priznanja da je genocid napravljen i da je konačno vrijeme mira za žrtve – istakao je Ramić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta