Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 16:19 |

Inzko: Vrijeme je da političari i građani BiH počnu poštovati prošlost

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove donijelo je danas presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića potvrđujući osuđujuću prvostepenu presudu i pooštravajući kaznu izricanjem doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

- Današnja odluka Apelacionog vijeća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osjećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživjeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u BiH. Ni jedna sudska odluka ne može preživjelima vratiti njihove najmilije, ali im može dati izvjesnu dozu moralne satisfakcije. Istovremeno, potvrđujući individualnu odgovornost, a ne kolektivnu krivnju, sudska odluka bi trebala donijeti olakšanje svim poštenim ljudima. Nema loših naroda, samo loših pojedinaca - izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Visoki predstavnik je naglasio ogromni doprinos Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Rezidualnog mehanizma za krivične sudove u otkrivanju istine i u nastojanjima da se zadovolji pravda nakon užasnih zločina koji su počinjeni tokom novije tragične istorije Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, on je pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili ovi međunarodni sudovi. Tribunal je uspostavljen jednoglasnom odlukom Vijeća sigurnosti UN-a. Odluke Tribunala moraju se poštivati.

- Vrijeme je da političari i građani Bosne i Hercegovine počnu poštovati prošlost, ali i da okrenu novi list, gledaju ka budućnosti, ka pomirenju i ponovo grade povjerenje među narodima koji žive u BiH. To je preduslov da ova zemlja i njeni građani krenu naprijed - zaključio je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Inzko pozvao političare na donošenje zakona o zabrani negiranja genocida u Srebrenici

Inzko:Ove godine poruka Uskrsa jasnije nego ikad odzvanja u našim srcima

Inzko: Više nego ikada moramo imati funkcionalne vlasti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo