Bosna i Hercegovina     | 20.03.2019. 14:16 |

Field: Građani Bihaća se suočavaju s velikim izazovima, ali nisu sami

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 20. marta (FENA) - Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field prilikom današnje posjete Bihaću obišao je gradske lokacije na kojima se realiziraju sanacioni projekti, a koje financira upravo Vlada Ujedinjenog kraljevstva. Posjetio je i privremene prihvatne kampove, te se sastao s predstavnicima gradske i kantonalne vlasti.

-Prvi put sam u gradu na Uni, ali sigurno ne i zadnji. Građani Bihaća se suočavaju s velikim izazovima migracijskog procesa, pa im i na ovaj način šaljem poruku da nisu sami. Vlada Velike Britanije je u realizaciju nekoliko izuzetno vrijednih projekata uložila više od 500.000 funti. Trudili smo se slušati potrebe građana i na neki način im se zahvaliti za njihovu humanost - rekao je Field.

Britanski ambasador obišao je adaptirani Prihvatni kamp "Borići“, renovirano Partizansko groblje i gradsku Trim stazu, te stadion Nogometnog kluba Jedinstvo, na kojem je u obnovu svlačionica, krova i ograde investirano oko 200.000 KM.

-Zahvalni smo zbog pomoći, odnosno obnove našeg stadiona. Posebno smo sretni zbog izjave ambasadora kako nismo sami u svemu ovome, jer nam je svima u Bihaću trenutno zaista potrebna prijateljska pomoć i saradnja - riječi su direktora Nogometnog kluba Jedinstvo Ibrahima Dizdarevića.

Na sastancima s predstavnicima Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) posebno je apostrofirana neophodnost adekvatnog angažmana i uključivanja u cijeli proces nadležnih državnih institucija.

-Ponovio sam i ambasadoru Fieldu da migrantska kriza nije problem Bosne i Hercegovine, nego da je to nažalost samo problem Bihaća, Cazina i Velike Kladuše. Kao i uvijek, tražili smo pomoć u tom segmentu, ali se i zahvalili zbog realiziranih projekata kao što su zamjena sistema ulične rasvjete u nekim gradskim naseljima, pomoć našem komunalnom preduzeću i sanacioni projekti u Borićima i na stadionu - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić naglasio je kako je Vlada Velike Britanije vjerovatno i najviše pomogla lokalnim zajednicama u Unsko-sanskom kantonu koje se suočavaju s migracijskim procesom, te izrazio nadu kako će uskoro slično reagovati i bosanskohercegovačke nadležne institucije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo