Kultura     | 20.03.2019. 13:51 |

I ove godine početak proljeća u BiH u znaku Frankofonije

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Bosna i Hercegovina i ove godine priključit će se brojnim zemljama svijeta i upriličiti različite kulturne i edukativne sadržaje s ciljem obilježavanja Dana frankofonije, programi počinju danas i trajat će do kraja marta.

Koncerti, filmovi, izložbe i programi gastronomije bit će upriličeni u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a brojni sadržaji progovorit će o ljudskim pravima i slobodama i sve to organizira se u partnerstvu Ambasade Francuske u BiH sa ambasadama Belgije, Švicarske, Egipta, Rumunije i Grčke.

Partner ovogodišnjim Danima frankofonije je i Ministarstvo vanjskih poslova BiH jer se BiH 2010. godine priključila Međunarodnoj organizaciji za frankofoniju na samitu održanom u Švicarskoj i tako postala jedna od 84 zemlje s pet kontinenata koje su dio ove organizacije.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Almir Šehanović pojasnio je da se radi o ozbiljnoj međunarodnoj organizaciji baziranoj na principima demokratije, slobode i ljudskih prava, dodajući da se od 2010. godine BiH pridružuje obilježavanju ovih dana.

Govoreći o rasprostanjenosti francuskog jezika, ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da francuski jezik govori 300 miliona ljudi, trenutno ga uči 50 miliona ljudi, a četvrti je to jezik po korištenju na internetu.

- Brojne programe ove godine realizirat će Francuski institut u BiH sa institucionalnim, obrazovnim i kulturnim partnerima. Program će biti obojen bojama Belgije kojoj odajemo počast ove godine - dodao je Rousson.

Program ovogodišnjih Dana frankofonije prezentirao je belgijski ambasador u BiH William Asselborn koji je najavio nekoliko koncerata te filmsku sedmicu, kao i tri izložbe od kojih jedna donosi fotografije Pariza, druga je animirano putovanje na raskrižju fotografije i digitalne animacije oko francuske baštine.

Na trećoj izložbi bit će predstavljeni radovi 30 autora koji kroz strip na zanimljiv način ilustriraju svaki od 30 članova univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima.

Iz bogatog programa ambasador Asselborn izdvojio je i poseban program za mlade u okviru kojeg će biti upriličena takmičenja iz oblasti ekologije, a tu je i događaj nazvan "Ukus Francuske" kada će 13 restorana u BiH slaviti francusku gastronomiju. 

Čak 84 zemlje svijeta obilježavaju Međunarodni dan frankofonije, 300 miliona stanovnika planete govori francuski jezik, 235 miliona svaki dan, a broj ljudi koji govore francuski jezik od 2014. godine do danas povećao se za deset posto.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

'Frankofonom gastronomskom večeri' otvorena manifestacija Dani Frankofonije u BiH

Bogat program ovogodišnjih 'Dana Frankofonije u BiH'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'