Kultura     | 20.03.2019. 13:22 |

Djeca iz autističnog spektra predstavljaju radove na izložbi 'Plavi artizam'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u petak, 22. marta će biti otvorena izložba pod nazivom "Plavi artizam", koja je rezultat prvog muzejskog programa outreach programa za djecu iz autističnog spektra u BiH.

Autorica projekta Aida Šarac je sa djecom iz Škole za specijalno obrazovanje "Mjedenica" i još dvije osnovne škole koje pohađaju učenici programa radila pola godine u izložbenom prostoru Umjetničke galerije BiH. Projekt prati naučno-istraživački interdiciplinarni rad koji kombinira muzejsku i specijalnu pedagogiju.

- Fokus istraživanja, koji je moj magistarski rad, bio je na identifikaciji kognitivnih barijera u recepciji vizualnog kod pomenute senzibilne društvene grupe i uklanjanju tih barijera. Ispitivano je i da li kreiranje umjetnosti u jednom specifičnom prostoru kao što je muzej umjetnosti da li može djelovati terapeutski na djecu - pojasnila je Šarac u izjavi za Fenu.

Sa djecom je rađeno u okviru djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH, kao što je stalna postavka "Oprostorena intima" i kolekcija Mirka Komosara, a rađeno je i sa gostujućim izložbama, poput one Jagode Bulić.

- Bit će izloženo 28 radova na papiru i platnima, devet skulptura, tri instalacije i tri figurine. Djeca su eksperimentisala sa ugljenom, suhim pastelom, glinom, slikanjem na  platnu, izradom instalacija, kolažiranjem kineskog papira u boji - istakla je ona.

S obzirom na predsrasude koje ih prate, djeca autističnog spektra, kazala je Šarac, imaju apsolutno drugačije poimanje svijeta koji ih okružuje, što će se vidjeti i na izložbi.

-  Percipiraju kognitivno oblike, kao i mi, razumiju ih, ali kada se likovno izražavaju perspektive mogu biti neobične, poput kombinacija boja. Njihova mašta je dosta razvijena, neobična. To su jako zanimljive vizualne stvari koje će se moći vidjeti na izložbi - navela je Šarac.

Pored rada sa te dvije grupe, održala je i veći broj inkluzivnih radionica, jer pet godina radi sa tipičnom djecom u Umjetničkoj galeriji BiH, a to će se moći vidjeti kroz njihove grupne radove.

Izložba će biti otvorena do 2. aprila, koji se obilježava kao Svjetski dan o svjesnosti o autizmu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo