Kultura     | 20.03.2019. 11:59 |

Izložba turske umjetnice Sukran Zaim 'Između iluzija i stvarnosti' u Sarajevu

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Turska umjetnica Sukran Zaim predstavila se ovdašnjoj publici izložbom radova "Između iluzija i stvarnosti", otvorenom sinoć u Galeriji "Preporod" u okviru Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

Riječ je o radovima rađenim u tehnici ulja na platnu i kombinaciji crteža i kolaža, a tematski ukazuju na materijalnu i duhovnu pustoš koju čovjek ostavlja za sobom pokušavajući ostvariti vlastite iluzije.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, serija slika aludira na degradaciju čovjeka i njegove ličnosti, jer vrlo često u želji da se vine u što više visine siječe granu na kojoj sjedi.

- Ovo nije odražaj mog pesimističnog pogleda na 21. vijek, već naprotiv poziv na jednostavniji život - pojasnila je Zaim.

Ova se turska umjetnica osjeća ispunjeno jer je dobila priliku da bh. publici predstavi svoje likovno putovanje posljednje dvije godine, a na ukazanoj prilici posebno je zahvalila direktoru "Sarajevske zime" Ibrahimu Spahiću i voditeljici galerije "Preporod" Mirsadi Baljić.

- Ovi radovi imaju vrijednost u interakciji sa publikom. Meni su bitna ta doživljavanja i pratim lica onih koji ih gledaju, gledam kako reagiraju na moje likovno putovanje. Publika je ogledalo onoga što sam radila. Posmatram da li posmatrače to vodi negdje, u neko novo saznanje - istakla je Zaim.

Izložbu je otvorio turski ambasador U BiH Haldun Koc, zahvalivši umjetnici Zaim što svojim djelovanjem doprinosi spajanju mostova između dvije prijateljske zemlje.

Sukran Zaim porijeklom je Turkinja koja je rođena u Kosovskoj Mitrovici. Na Univerzitetu u Prištini završila je Likovnu akademiju - Odsjek slikarstvo, potom Pravni fakultet, pa je do 1992. godine radila kao tužilac u Okružnom Tužilaštvu u Mitrovici, dok nije preselila u Istanbul. Kasnije je završila magisterij na Odsjeku slikarstva Univerziteta umjetnosti u Prištini. Do penzije je radila kao profesorica slikarstva u Istanbulu na nekoliko koledža i u nekoliko škola. 

Izložba će biti otvorena do 27. marta, a sve posjetioce svaki dan će dočekivati umjetnica zainteresirana za razgovor s njima o izloženim radovima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta