Kultura     | 20.03.2019. 11:22 |

U Mostaru upriličena proširena sjednica Glavnoga odbora Matice hrvatske

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 20. marta (FENA) - Proširena sjednica Glavnoga odbora Matice hrvatske upriličena je u srijedu u Mostaru, a osim članova tog odbora iz cijele Hrvatske, sjednici prisustvuju i predstavnici ogranaka Matice hrvatske iz Gruda, Livna, Orašja, Posušja, Sarajeva, Stoca, Širokog Brijega i Tuzle.

Po riječima predsjednika Matice hrvatske Stipe Botice, ovo je prvi put da se proširena sjednica tog odbora održava u Mostaru.

- Prvi put da glavno Matičino tijelo ne održava svoju sjednicu u Zagrebu, nego ovdje u Mostaru. Time smo htjeli dati do znanje da nam je jako stalo da ovdje u sveučilišnom gradu, gradu koji ima najveći dio intelektualne elite hrvatskoga naroda, damo poticaj, podstrek, ohrabrenje i pomoć - kazao je Botica uoči početka sjednice.

Dodao je kako će Matica hrvatska darovati svojim ograncima od 200 do 1000 knjiga koje će biti u javnoj upotrebi.

Govoreći o radu Matice hrvatske, naglasio je kako je to najstarija hrvatska kulturna ustanova, stara 177 godina, koja ima 99 ogranaka u Hrvatskoj i 13 ogranaka na području BiH.

- Naši ogranci su samostalni, sami stvaraju svoj program, rješavaju svoja kadrovska i druga pitanja te brinu za kulturu onoga područja u kojem se nalaze i to rade zbilja izvanredno lijepo i izdavačkom djelatnosti, predavanjima te stvaranjem jednog okružja koje nudi optimizam - kazao je Botica.

Po njegovim riječima, postoji potreba za organiziranjem još tri -četiri ogranka Matice, koji će se možda i do kraja ove godine pojaviti na području Bosne.

Govoreći o ulozi Matice u promicanju hrvatskog jezika u BiH, Botica je kazao kako će MH dati punu podršku institucijama na području BiH "da izbore ravnopravnost hrvatskog jezika na području cijele BiH".

- Mi Hrvati moramo čuvati najvažniju stečevinu naše nacionalne identitetske odredbe, a to je svoj jezik nazivati svojim hrvatskim imenom i imati pravo na njega svugdje - poručio je Botica.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, razgovarat će se o djelovanje Matice hrvatske i njezinih ogranaka u Bosni i Hercegovini, o položaju hrvatskoga jezika u BiH te o održavanju glavne Skupštine Matice hrvatske 2019. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Objavljen roman Thomasa Manna "Buddenbrookovi"

Fuchs: Zakon o hrvatskom jeziku štiti dijalekte i prava manjina

Najbolje nove hrvatske riječi - prestrujnik, šećerice i bakroza

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!