Regija     | 19.03.2019. 18:02 |

Ekonomski rast Srbije usporavaju niska razina vladavine prava i korupcija

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 19. ožujka (FENA) - Stopa ekonomskog rasta Srbije mogla bi se, neovisno o gospodarskim potencijalima, popraviti za jedan postotni bod uz dva preduvjeta - povećanje razine vladavine prava i smanjenje korupcije na razinu okolnih zemalja, ocijenio je u utorak predsjednik srbijanskog državnog Fiskalnog vijeća Pavle Petrović.

 Komentirajući za N1 ekonomiju Srbije, Petrović je rekao da se ona "razvija sporije od svojih potencijala", što ima za posljedicu niži životni standard građana.

 "Dohodak po glavi stanovnika je na trećini razvijene Europe i na polovici prosjeka središnje i istočne Europe", ukazao je Petrović.

 On je podsjetio na nedavnu analizu Fiskalnog vijeća koja pokazuje da je potencijal Srbije rast od pet posto, a da je trenutni rast oko tri posto, dok zemlje istočne i središnje Europe bilježe ekonomski rast od oko četiri posto.

 Petrović naglašava da su i privatne i državne investicije nedovoljne jer ne mogu doći do izražaja.

 "Jedna od glavnih kočnica za nedovoljne privatne domaće investicije je slaba vladavina prava i visoka razina korupcije", naglasio je Petrović, navodeći da Srbija godišnje ulaže ukupno 18 posto svog dohotka, a trebala bi investirati 23 ili 25 posto svega što stvori, pri čemu bi polovicu povećanja trebale činiti privatne investicije.

 On je, govoreći o preustroju javnih poduzeća, rekao da je "najveći i najteži problem Elektroprivreda Srbije (EPS)", koja bi trebala biti "pokretač gospodarskog rasta", te da srbijanska vlada "mora preuzeti odgovornost i provesti temeljite reforme" unutar upravljačkog sustava EPS-a.

 Fiskalno vijeće Srbije ima tri člana i neovisno je državno tijelo, odgovorno Narodnoj skupštini Republike Srbije koja bira njegov sastav i pred kojom članovi FV-a polažu prisegu, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo