Kultura     | 20.03.2019. 12:46 |

Predstavljanje projekta 'Muzejske priče' sutra u Vijećnici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Projekt "Muzejske priče" finansiran iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014.-2020. bit će predstavljen u četvrtak, 21. marta u sarajevskoj Vijećnici.

Grad Sarajevo je 31. decembra 2018. godine potpisao Ugovor o sufinansiranju projekta sredstvima Evropske unije sa nadležnim tijelom za ugovaranje - Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU) u okviru Ministarstva finansija Republike Srbije.

Projekat realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa - Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), a preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbeđuju partneri na projektu.

Cilj projekta je jačanje kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine i Srbije kroz podršku rada muzeja prekograničnog područja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije u smislu povećanja njihove vidljivosti, unapređenja kapaciteta, poboljšanja međusobne saradnje i jačanja pozicije na tržištu kulturnog turizma.

Aktivnosti projekta će doprinijeti jačanju kapaciteta 11 muzeja prekograničnog područja: šest u BiH (Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica, Muzej Sarajeva) i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

Također, projektom će biti obuhvaćena i implementacija nekoliko aktivnosti - uspostavljanje neformalne Mreže muzeja u prekograničnom području, nabavka specijalističke opreme za muzeje, restauracija i prezervacija izložbenih eksponata, digitalizacija muzejskih zbirki kroz izradu mobilnih aplikacija za posjetioce muzeja, priprema zajedničkih izložbi muzeja prekograničnog područja, izrada promo videa i kataloga muzeja, tematske izložbe za manifestaciju "Noć muzeja" te jačanje kapaciteta muzejskih radnika u oblasti digitalizacije, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Postavkom instalacije Think Freedom 1425 počelo obilježavanje 32. godišnjice opsade Sarajeva

Gradonačelnica Karić za Uskrs se družila sa sugrađanima

Gradski savjet traži reformu zakonskih nadležnosti i teritorijalne organizacije Grada Sarajeva

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'