Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 14:11 |

Čavara nazočio obilježavanju 25. obljetnice razmjene logoraša u Bugojnu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. ožujka (FENA) - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara sudjelovao je u obilježavanju 25. obljetnice razmjene logoraša iz logora "Stadion" u Bugojnu, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika FBiH.

Komemoracija je počela paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Bugojna na gradskom katoličkom groblju Sultanovići, nakon čega je uslijedila misa zadušnica u bugojanskoj župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog za sve poginule i nestale hrvatske branitelje s područja općine Bugojno.

- Teško je reći nešto što će utješiti sve one koji su prošli torturu u logoru 'Stadion' i sve one koji su izgubili svoje najmilije, posebno onih devetnaest odvedenih, nestalih i vjerojatno ubijenih. Nitko još nije odgovarao i nijedna odgovornost ne može vratiti bol za izgubljenim životima, ali barem su to mogli otkriti u proteklim godinama. Već 25 godina netko ne može pokopati ni pomoliti se kod groba svog najmilijeg i ova država je potpuno zakazala u tom smislu. Moramo raditi na tome da prvenstveno oni koji su to počinili odgovaraju i da se više nikad ništa slično ne ponovi u BiH - kazao je Čavara u izjavi za medije.

- Svake godine obilježavamo razmjenu logoraša iz logora 'Stadion', događaj koji nikad ne smijemo zaboraviti i trebamo ga proživjeti na kršćanski sebi svojstven način - naglasio je bugojanski župnik fra Hrvoje Radić. 

Misno slavlje predvodio je fra Mario Plavčić, župni vikar župe sv. Ante Padovanskog u Bihaću.

- Na žrtvi svojih pokojnika moramo graditi svoj život, na dostojanstvu i zahvalnosti na svemu što nam je krvlju darovano. Žrtve su opomena i zahtjev, nikad više rata, nikad više žrtava. Danas, kad oplakujemo svoje umrle, poginule i nestale i kad razmišljamo o tome čemu njihova smrt, odgovor možemo pronaći u tome da njihova smrt ima smisla ako koristi nama koji živimo, ako nas potiče na dobra djela i čuvanje od zaborava njihove žrtve - kazao je fra Plavčić.

Na današnji dan, razmijenjena su 294 hrvatska logoraša koji su osam mjeseci bili zatočeni u logoru "Stadion", a za posmrtnim ostacima nestalih logoraša još uvijek se traga. Obilježavanje 25. obljetnice razmjene hrvatskih logoraša organizirali su Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno i Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata Bugojno.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U selu Trusina kod Konjica obilježena 31. godišnjica zločina nad Hrvatima

U Sarajevu obilježena 19. obljetnica 1. pješačke pukovnije OSBiH i 32. obljetnica HVO-a

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana