Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 13:51 |

Misija OSCE: Važna uloga socijalnih radnika u zajednici

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 19.marta (FENA) – Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja pružati podršku unapređenju kapaciteta stručnih radnika, koji pružaju usluge socijalne zaštite kako bi se povećao domet i efektivnost njihovih usluga te sposobnost zagovaranja potrebnih izmjena politika rada.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Misija OSCE u Bosni i Hercegovini i Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske pružili su podršku Uniji studenata socijalnog rada i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci u organizaciji događaja pod nazivom "Promocija važnosti ljudskih odnosa“.

Šef banjalučkog Ureda Misije OSCE-a u BiH Dmitry Iordanidi naglasio je važnost uloge socijalnih radnika u zajednici.

-Bosni i Hercegovini su potrebni kvalifikovani socijalni radnici i sistem socijalne zaštite koji će osigurati društvenu stabilnost tako što će omogućiti najugroženijim članovima društva pristup uslugama koje su potrebne za održavanje adekvatnog životnog standarda – rekao je on.

Skup u Banjoj Luci je okupio 200 učesnika, a bio je usmjeren na ulogu socijalnih radnika, s posebnim naglaskom na njihove potrebe i izazove, kao i na metode pomoći, nadzor i najbolje primjere iz prakse. Najavljen je i specijalni izvještaj Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH.

-Kako bi naši građani dobili najkvalitetnije usluge, važno je ulagati u ljudske resurse, tj. u one zaposlene u institucijama socijalne zaštite i u nevladinom sektoru koji pružaju socijalnu pomoć, kao i osigurati im bolju i visoko kvalitetnu edukaciju - istakla je Sandra Dobrijević Šipka, potpredsjednica Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske.

Proteklih godina uzroci lošeg i nisko kvalitetnog statusa socijalnih radnika identificirani su u vanjskim faktorima, a ove godine pažnja je posvećena samozastupanju socijalnih radnika i uklanjanju njihove degradacije u društvu, kazala je Tamara Gaćanović, predsjedavajuća Unije studenata socijalnog rada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Salkić: Trenutna situacija zahtijeva konsolidaciju probosanskih snaga

Kuća ljudskih prava u Banjoj Luci: Usvojene izmjene još jedan korak ka autokratiji i diktaturi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo