Kultura     | 19.03.2019. 13:05 |

Najavljeni radovi na sanaciji objekta sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Dio sredstava za sanaciju i adaptaciju kulturno-historijskih i vjerskih objekata u Kantonu Sarajevo za ovu godinu bit će usmjeren za sanaciju objekta sinagoge u ulici Hamdije Kreševljakovića.

To je najavljeno na današnjem sastanku ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damira Filipovića sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem, a tema razgovora bila je podrška radu vjerskih zajednica, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Kako je Fincija informisao Filipović, Ministarstvo od ove godine raspolaže budžetskom stavkom koja obuhvata i sanaciju vjerskih objekata, a namjera je da se raspoloživa sredstva utroše isključivo prema prioritetima koje odrede vjerske zajednice.

Finci je istakao da je pripremljen projekt za sanaciju ove sinagoge, te da bi izdvojena sredstva mogla biti usmjerena u planirane radove, a koji će biti sufinansirani i iz drugih izvora.

Kako je dogovoreno, Ministarstvo i Jevrejska zajednica uskoro će potpisati sporazum o utrošku sredstva, a namjera je da radovi budu završeni do kraja jeseni.

Iznosi do 15.000 KM bit će uplaćeni na račune svih vjerskih zajednica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatska: Finci pokušali izbjeći plaćanje popravka automobila

Finci poželio sretan izlazak iz krize pravoslavnim vjernicima za Vaskrs

Pejanović: Muhamed Filipović bio je jedan od najvećih intelektualaca u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta