Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 12:54 |

Zdravstvena i epidemiološka situacija u USK trenutno pod kontrolom

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. marta (FENA) - Članovi Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem su sastanku konstatovali da je zdravstvena i epidemiološka situacija u ovom kantonu trenutno pod kontrolom.

-Od početka pratimo situaciju i imamo aktivan zdravstveni nadzor. Situacija je trenutno pod kontrolom, međutim eventualni novi priliv migranata i izbjeglica značajno usložnjava situaciju. S Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) dogovaramo postavljanje trijažnih centara u prihvatnim kampovima, kako bi se nadzirali i liječili oboljeli od svraba i ušljivosti. Moramo konstatovati da među migrantskom populacijom dosada nismo evidentirali oboljenja koja nisu zabilježena kod domicijelnog stanovništva, što je izuzetno važan podatak - rekla je direktorica Zavoda za javno zdravstvo USK Zarina Mulabdić.

Operativna grupa Vlade USK ostala je pri stavu da se kapacitet za prihvat migranata u postojećim centrima ne može povećavati iznad utvrđenog broja od 3200 osoba u četiri prihvatna centra, odnosno još jednom je potvrđeno kako na području USK neće biti formiranja novih - dodatnih privremenih centara.

Najavljeno je i da će se u narednim danima shodno procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK pojačati policijski nadzor, naročito na području Bihaća i Velike Kladuše, te da će se nastaviti tražiti alternativno smještajno rješenje van gradskih područja za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u prihvatnim centrima Bira i Miral.

Ponovljeno je i kako se čeka zvanična potvrda Vijeća ministara BiH o preuzimanju nadzora nad prihvatnim migracionim centrima u Unsko-sanskom kantonu, odnosno prvi konkretni potezi Službe za poslove sa strancima kojoj su povjerena ovlaštenja upravljanja i nadzora nad centrima Bira i Borići u Bihaću, Sedra u Cazinu, te Miralu u Velikoj Kladuši.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'