Bosna i Hercegovina     | 19.03.2019. 13:14 |

Radmanović na konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović učestvuje na 16. konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative (JJI), koja je danas u organizaciji Skupštine Crne Gore počela u Budvi.

Najviši zvaničnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije diskutuju o turizmu i kulturi kao zajedničkim odrednicama, prednostima i strateškom opredjeljenju država članica JJI.

Nakon pozdravnih riječi koje su učesnicima uime domaćina uputili predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marović, te uvodnih izlaganja potpredsjednika Skupštine Crne Gore Gencija Nimanbegua i resornih ministara u Vladi Crne Gore, o centralnoj temi konferencije govorio je i Radmanović.

Ocjenjujući da su, zahvaljujući i ovakvim regionalnim inicijativama, granice sve manja prepreka stanovništvu koje se dobro razumije i pripada istom i sličnom kulturno-istorijskom okviru, Radmanović je u govoru naglasio da dodatno uvezivanje članica JJI, te korištenje prednosti regiona za dodatno jačanje kulturnih veza i za stvaranje regionalnog turističkog proizvoda za treća tržišta treba da bude strateški cilj ove regionalne inicijative.

Ističući činjenicu da turizam predstavlja jedan od najbrže rastućih privrednih sektora u BiH, kao i to da se BiH nalazi u vrhu zemalja u svijetu po porastu broja turista na godišnjem nivou, Radmanović je rekao da su napore turističkih radnika u BiH propoznali i u Međunarodnom olimpijskom komitetu, dodjeljujući Sarajevu i Istočnom Sarajevu organizaciju nedavno uspješno završenog Evropskog omladinskog olimpijskog festivala, na kome je učestvovalo više od 1.000 sportista iz 50 zemalja Evrope.

Naglašavajući da kroz JJI i Berlinski proces treba nastaviti sa snažnim uvezivanjem država zapadnog Balkana, kao neodvojivog dijela Evrope, sa državama Evropske unije (EU), Radmanović je poručio da to treba činiti realizacijom Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), kao i realizacijom projekata koji znače bolje privredno i infrastrukturno povezivanje zemalja regiona, što jeste jedan od ključnih preduslova za održivi razvoj turizma.

U nastavku konferencije učesnici će razgovarati i o uvezivanju parlamentarnih tijela, koja, kako su organizatori istakli, predstavljaju značajan resurs jačanja saradnje u prioritetnim oblastima za države Jadransko-jonske inicijative.

Očekuje se da će učesnici 16. konferencije predsjednika parlamenata JJI danas popodne usvojiti i zajedničku izjavu, u kojoj će naglasiti važnost nastavka saradnje parlamenata regiona za realizaciju projekata podrške integraciji država zapadnog Balkana u EU, te pozvati evropske institucije da ojačaju svoju političku i finansijsku podršku implementaciji projekata iz EUSAIR-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo