Svijet     | 19.03.2019. 10:39 |

Borci Sirijskih demokratskih snaga zarobili 157 uglavnom stranih džihadista

FENA Internet

DEIR AL-ZOR, 19. marta (FENA) - Borci uz američku podršku koji su opkolili posljednji džep teritorije pod vlašću Islamske države u sjevernoj Siriji saopćili su u utorak da su zarobili 157 uglavnom stranih boraca dok su osujećivali pokušaje džihadista da pobjegnu iz enklave.

- Naše jedinice nadzirale su grupu terorista, pratile su ih i zarobile su 157 terorista u punoj vojnoj opremi - navodi se u saopćenju milicije Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Džep teritorije Islamske države u Baghouzu uski je komad zemlje između rijeke Eufrat i niza brda kod iračke granice. Ta teritorija nakrcana je vozilima i improviziranim zgradama, dok je noću meta artiljerije i zračnih udara.

To je posljednja naseljena oblast koja je preostala Islamskoj državi u Siriji i Iraku koja je iznenadno osvojila trećinu površine dvije zemlje u 2014. prije nego što su njeno nasilje i brutalnost nagnali lokalne i strane snage da ih protjeraju s te teritorije.

Zarobljeni džihadisti "većinom su strani državljani", saopćio je na Twitteru Mustafa Bali, čelnik medijskog ureda SDF-a nakon što je došlo do zarobljavanja. Ni on ni saopćenje SDF-a ne navode kada su džihadisti zarobljeni.

I SDF i koalicija pod američkim vodstvom koja ih podržava saopćili su da su najradikalniji strani operativci među preostalim militantima Islamske države unutar džepa teritorije u Baaghouzu.

Tokom protekla dva mjeseca, više od 60.000 ljudi pobjeglo je iz okružene enklave džihadista, od kojih su skoro polovina pristalice Islamske države koji su se predali, uključujući i oko 5.000 boraca, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za masakr u Iranu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta