Ekonomija     | 18.03.2019. 17:17 |

TIKA prezentirala sistem i način uzgoja povrća na balkonima za građane Zenice

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. marta (FENA) – Turska razvojna agencija (TIKA), u sklopu projekta „Smanjenje urbanog i ruralnog siromaštva“, a u želji da pomogne bh. domaćinstvima koji žive u stambenim zgradama, realizira  projekt "Urbane poljoprivrede". 

Građani, prije svega za svoje potrebe, na ovaj način na balkonima  proizvode svježe povrće i začinsko bilje, koje mogu i prodavati - izjavila je koordinatorica projekta Lutvija Karić, profesorica na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu.

-U prvoj smo fazi podijelili 50 sistema za građane Sarajeva, a isti broj namijenjen je i za građane Zenice. Ukupno ćemo u sedam gradova Bosne i Hercegovine ove godine podijeliti 320 sistema te rasad povrća i začinskog i ljekovitog bilja.

Riječ je o vertikalnom sistemu, koji podrazumjeva hidrofonski sistem za proizvodnju  povrća, začinskog i ljekovitog bilja, a može se uzgajati i jagoda - kazala je profesorica Karić na današnjoj promociji u sali Gradske uprave Zenica, istaknuvši  kako smo još uvijek pioniri u ovom poslu.

-Mi smo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu kreirali ovakav sistem, a TIKA je prepoznala njegovu važnost za proizvodnju baš u urbanim sredinama i za svoje potrebe - istakla je profesorica Karić.

Prednost u dobijanju podrške, odnosno tog sistema koji je kompletan bh. proizvod, kako je navela profesorica Karić, imaju penzioneri, nezaposleni, invalidi i osobe sa posebnim potrebama.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Projekt 'Urbana poljoprivreda' prilika za zapošljavanje mladih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo