Ekonomija     | 18.03.2019. 15:20 |

Države jugoistočne Europe o regionalnoj suradnji u oblasti upravljanja vodama

FENA Saopćenje

BRČKO, 18. ožujka (FENA) - Svjetska banka u partnerstvu s Vladom Brčko distrikta BiH u ponedjeljak je u Brčkom bila domaćin okupljanja lidera, kreatora politike i stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije, gdje je razmatran značaj regionalne suradnje u oblasti upravljanja vodama, naročito na koridoru rijeka Save i Drine, a po programu Svjetske banke.

- Da bi države u regiji ostvarile puni ekonomski potencijal, potrebni su jača regionalna koordinacija i suradnja. Više strateško upravljanje vodama između država u slivovima rijeka Save i Drine (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija) stvara realnu prigodu za koordinaciju kako bi se iskoristili potencijali ovog zajedničkog resursa - kazala je regionalna ravnateljica Svjetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Dodala je kako je cilj da se kroz novu inicijativu o kojoj se danas razgovaralo potakne stvaranje novih radnih mjesta, jačanje transporta, poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje energije, turizma, koristeći potencijal zajedničkih resursa i osiguravajući njihovo održivo korištenje.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što je Brčko domaćin ovog veoma važnog sastanka.

- Brčko distrikt BiH očekuje važne koristi od ovoga projekta jer je na rijeci Savi i Luka Brčko i da bi trasa buduće autoceste Sarajevo – Beograd trebala prolaziti kroz Brčko, ali i zbog činjenice da je nedavno odobren projekt modernizacije brčanske luke. Uz očekivane koristi na ovom projektu siguran sam da će to sve doprinijeti realizaciji specifičnih ciljeva, na prvom mjestu mislim na ekonomski rast, zatim otvaranje radnih mjesta, lakšu borbu s opasnostima od negativnih ekoloških utjecaja, kao i zaštitu okoliša - ustvrdio je Milić.

Ocijenio je kako je u okviru realizacije ovog programa za Distrikt veoma značajan projekt čišćenja korita rijeke Save kako bi se plovni put učinio takvim da može biti u potpunoj funkciji tijekom cijele godine.

- S druge strane postoji niz drugih potprojekata u Brčkom koji se tiču revitalizacije luke, razminiranja desne obale rijeke Save, preveniranja ekoloških problema i zaštite okoliša. Pokušat ćemo animirati predstavnike Svjetske banke da u neke od ovih projekata uključimo i sanaciju gradskog deponija koji se nalazi svega 50 metara od korita rijeke Save - zaključio je brčanski gradonačelnik.

Voditelj prakse Svjetske banke za vodne resurse David Michaud zahvalio je gradonačelniku i svim mjerodavnim institucijama u Brčkom što su pomogli organizaciju ovako važnog skupa.

- Današnji skup prigoda je za države iz slivova rijeka Save i Drine da se obavežu na suradnju u smjeru ekonomski produktivnijeg upravljanja ovim zajedničkim resursima uz investicije kojima će se otvoriti radna mjesta, poboljšati plovnost rijeka, zaštititi okoliš i ublažiti postojeći i budući rizici u vezi s vodom kao što su poplave i suše - rekao je Michaud.

Naglasio je kako zajedničkim radom države iz regije mogu povećati ekonomski rast i zaštititi svoje stanovništvo, ekonomije i okoliš od rizika u vezi s vodom.

Svjetska banka, dodao je, usprkos činjenici da nije uvijek lako raditi preko granica i surađivati između različitih država i sektora, spremna je biti onoliko ambiciozna u realizaciji postavljenih ciljeva koliko to budu željele države sudionice.

- Mi bismo željeli da to bude pokrenuto što je prije moguće, u idealnoj situaciji da već iduće godine možemo predstaviti program našem odboru ravnatelja kako bi se on počeo implementirati 2020. ili 2021. godine, ali to će ovisiti o volji i spremnosti svih da rade zajedno - zaključio je voditelj prakse Svjetske banke za vodne resurse.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Plenković: BiH i Srbija trebaju uskladiti vizni režim s EU-om

Susret osiguravača i reosiguravača 'SorS' - Štete rastu brže od premije osiguranja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom