Kultura     | 18.03.2019. 13:25 |

Svjetska premijera predstave koja govori o djeci rođenoj nakon ratnog silovanja

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 18. marta (FENA) - Predstava "U ime oca" reditelja Darrela Toulona koja će zabilježiti svjetsku premijeru u srijedu, 20. marta u Narodnom pozorištu Tuzla donosi jednu od najaktuelnijih tema današnjeg društva - o djeci rođenoj nakon ratnog silovanja, a koja su danas uspješni mladi ljudi.

Ovaj komad u tri čina na sceni će, pored mladih glumaca tuzlanske Akademije dramskih umjetnosti, profesionalnih glumaca i umjetnika iz Austrije, okupiti i stvarne likove - djecu koja su rođena kao "posljedica" rata u BiH, a tumačit će neke od uloga.

Jedna od njih je Ajna Jusić koja će prikazati svoju životnu priču djeteta rođenog kao posljedica ratnog silovanja u Bosni i Hercegovini.

- Meni je ova predstava veoma važna jer ovom predstavom pišemo historiju. Ja sam provela 25 godina živeći u tišini misleći da sam ja to neko dijete mržnje i srama. Međutim, danas želim reći da sam ja danas najponosnija kćerka jedne najhrabrije majke na svijetu koja je heroj i koja je meni omogučila sve na svijetu - istaknula je danas Ajna Jusić kojoj je najvažnije da predstava prikaže sistematsku grešku koju je država napravila.

Međutim, ona dodaje da su ta djeca, na žalost, primorana ispravljati greške jer se smatra da je silovanje krivica žene te da se nikada na ovom problemu nije radilo detaljno.

- Žene su ostavljene same. Rezultat toga je da su ta djeca postala potpuno nevidljiva. Ali danas smo ovdje da bismo se borili za vidljivost i ravnopravnost - ustvrdila je ona.

Ajna Jusić kaže da je na probama plakala i govorila da ne može pristupiti ovoj temi, ali da su je kolege glumci ohrabrivali.

- Njihova mi je empatija i solidarnost bila ključ svega i to je ono što je potrebno danas u BiH kada govorimo o djeci i ženama koje su preživjele zločine. Mladi glumci koji će glumiti u predstavi trebaju biti model bosanskohercegovačkog društva u budućnosti. Ja se nadam da ćemo i ovom predstavom uspjeti promijeniti svijest kod ljudi da sve ove žene, a njih je oko 50 hiljada u BiH, budu bar malo sretnije i ponosnije jer to i jesu - podvukla je ona.

Ulaz na predstavu je besplatan, a direktor Narodnog pozorišta Tuzla Mirza Čatibušić pozvao je sve da dođu na izvedbu zbog iznimne važnosti njene tematike.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom