Svijet     | 18.03.2019. 11:59 |

Ruski i američki diplomati u Rimu na sastanku o Venecueli

FENA Internet

MOSKVA,  18. marta (FENA) - Specijalni američki izaslanik za Venecuelu, Elliott Abrams, i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov sastat će se u  Rimu u ovoj sedmici kako bi raspravljali o situaciji u  Venecueli, saopćili su diplomati iz dvije zemlje.

Sjedinjene Države i brojne druge zapadne zemlje podržavaju Juna Guaida, čelnika Narodne skupštine pod kontrolom opozicije, koji se u januaru proglasio prelaznim predsjednikom, dok Rusija tvrdi da predsjednik države Nicolas Maduro ostaje jedini legitimni čelnik zemlje.

Washington tvrdi da Moskva jača pozicije Madurove administracije, ali su američki diplomati izjavljivali da bi to moglo doći do tačke kada se Madurova vladavina više ne može spasiti.

Ruska novinska agencija Interfax navodi izjavu Rjabkova da će ključni razgovori s Abramsom biti održani u utorak i da će dvije strane raspravljati o tome kako mogu ohrabriti pregovore između venecuelanske vlade i opozicije.

- Pozicije Moskve i Washingtona po tom pitanju dijametralno su suprotne, ali to nije razlog da se ne razgovara - navodi  Interfax riječi Rjabkova, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Blinken izrazio zabrinutost kineskom podrškom ruskoj vojsci

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu