Kultura     | 18.03.2019. 11:34 |

Festival bh. drame krajem aprila otvara predstava 'Ljudožderka'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 18. marta (FENA) - Trinaest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Njemačke i Švedske bilo je prijavljeno za ovogodišnji, 18. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2019. godine, koji će biti održan od 24. do 30. aprila. U takmičarski program ušlo je njih sedam koje će publika imati priliku pogledati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (BNP).

- Ovo je prvi i jedini festival bh. nacionalne dramaturgije, bh. pozorišnog stvaralaštva, njegovog autorskog rada i bh. književnosti. U kontinuitetu, već 18 godina - ove godine ulazimo i u svojevrsno punoljetstvo festivala, uspijevamo zadržati tu osnovnu ideju, misao i cilj festivala te raditi na afirmaciji bh. izvornog dramskog teksta i uopće bh. autora - kazao je na današnjoj pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

On napominje kako su proteklih godina ugostili ansamble iz BiH i zemalja šireg regiona.

- Mislim da ćemo imati vrlo interesantan program. Važno je da je festival prebrodio svojevrsnu vrstu krizu koju je imao negdje u sredini svog trajanja, kada smo se čak pitali i da li institucija selektora ima uopće smisao, jer smo imali izuzetno reduciran broj prijavljenih predstava - istaknuo je Begagić, napomenuvši da sada imaju i 50 posto predstava koje su prijavljene i pogledane, a koje nisu ušle u takmičarski program.

Ponuda za takmičarski dio i ove godine bila je više nego dobra. Proteklih, oko pola godine, selektor Nedžad Fejzić pogledao je sve prijavljene predstave.

- Selekcija podrazumijeva visoku profesionalnost, mjeru estetske i etičke ostvarenosti. Da su to predstave koje imaju ambicije ozbiljnog, umjetničkog karaktera, a nipošto nekakve jeftine bulevarske zabave - istakao je Fejzić.

On navodi da će ovogodišnji festival biti održan pod sloganom "Zidovi slobode", jer većina ponuđenih predstava na direktan ili indirektan način upravo tematizira taj problem, po mišljenju Fejzića središnje i urgentno pitanje savremenog svijeta.

- Sloboda je jedan od temeljnih pojmova, zapravo temeljna kategorija onog što zovemo zapadnoevropskom kulturom i civilizacijom - podvukao je Fejzić, napomenuvši kako na kraju svega, na kraju istorije koju danas živimo, pojam i pitanje slobode uzima i kao temeljno i antroploško pitanje.

Premijerna, od ukupno sedam predstava koje će ove godine biti izvedene, bit će predstava "Ljudožderka" u režiji "kućne redateljice" Lajle Kaikčije iz BNP-a.

U program su ušle i predstave: "Logorilijada" (HNK Mostar), "Posljednja ljubav Hasana Kaimije" (Narodno pozorište Tuzla), "Majka ili sve lutke idu u raj" (Sarajevski ratni teatar SARTR i Studio lutkarstva Sarajevo), "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" (Narodno pozorište Sarajevo), "Ali grad me je štitio/Aber die Stadt hat mich geschutz" (Narodno pozorište Užice), "Sjećaš li se Doli Bel" (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

Festival će pratiti žiri publike i novinarski žiri, a podržali su ga Ministarstvo civilnih poslova BiH i Grad Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'