Svijet     | 17.03.2019. 16:49 |

May upozorila na produženje roka za Brexit

FENA Internet

LONDON, 17. marta FENA) - Britanska premijerka Theresa May upozorila je u nedjelju d bi odgoda Brexita bila "moćan simbol političkog neuspjeha" koji bi značio da će Velika Britanija učestvovati na evropskim izborima u maju - skoro tri godine nakon što su Britanci glasali da napuste blok.

U članku u Sunday Telegraphu, May je također upozorila da, ukoliko poslanici ne podrže njen sporazum prije samita Evropskog vijeća u četvrtak, "mi mjesecima, a moguće i nikada, ne bismo napustili Evropsku uniju".

- Ukoliko se predloži da ustuknemo i pregovaramo o novom sporazumu, to bi značilo mnogo duže odgađanje. O ideji da biramo članove Evropskog parlamenta tri godine nakon što smo izglasali napuštanje EU teško da se može i razmišljati - piše britanska premijerka.

Očekuje se da će May pokušati da zadobije parlamentarni pristanak na njen sporazum o napuštanju EU po treći put u sedmicu dana. Nakon višemjesečnih političkih sporenja, poslanici su glasali u četvrtak da odgode Brexit.

Time bi se vjerovatno izbjegao haotični scenarij napuštanja EU zakazanog za 29. mart bez postignutog sporazuma - iako nadležnost za njegovo usvajanje ili odbijanje ima i EU. Evropska komisija saopćila je da će blok razmotriti svaki zahtijev "uzmajući u obzir  razloge za trajanje mogućeg produženja". 

Po zakonu, Britanija je dužna da napusti EU 29. marta, sa ili bez sporazuma, ukoliko ne otkaže Brexit ili ne osigura odgodu. 

May nastoji da uvjeri protivnike u svojoj Konzervativnoj stranci i njene parlamentarne saveznike da podrže sporazum o odlasku, koji je parlament odbio već dva puta uvjerljivom većinom glsova.

Čelnik opozicionih Laburista Jeremy Corbyn izjavio je danas da je njegova stranka protiv sporazuma premijerke May - ali je nagovijestio da bi Laburisti podržali amandman koji daje podršku sporazumu pod uslovom da se o njemu održi novi referendum.

Corbyn je pisao poslanicima širom političkog spektra, pozivajući ih na razgovore o nalaženju međustranačkog kompromisa.

Također je izjavio za  Sky News da bi mogao predložiti novo glasanje o povjerenju vladi ukoliko parlament opet bude glasao protiv sporazuma premijerke May, prenosi Assiociated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Blinken: Borba protiv dezinformacija je 'vitalni' američki nacionalni sigurnosni interes

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana