Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Ekonomija     | 17.03.2019. 11:15 |

FBiH neophodni novi zakoni o stečaju i likvidacionom postupku

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Na posljednoj sjednici Narodne Skuštine Republike Srpske usvojen je Nacrt zakona o likvidacionom postupku. Time je napravljen još jedan značajan korak prema poboljšanom, pojednostavljenom i isplativom režimu likvidacije u tom bh. entitetu.

U martu 2016. usvojen je i novi Zakon o stečaju u RS, čime je stečajni postupak skraćen sa 54 na 13 mjeseci, a do kraja prošle godine riješena 144 slučaja stečaja.

Federacija Bosne i Hercegovine još uvijek nema novi Zakon o stečaju niti Zakon o likvidacionom postupku, što  stvara probleme stotinama kompanija i hiljadama radnika tim kompanijama. Neusvajanjem ovih zakonskih regulativa, upozoravaju stručnjaci, otvara se novi prostor za sivu ekonomiju, finansijsku nedisciplinu i pravnu nesigurnost.

- U cijeloj BiH postoji na desetine hiljada kompanija koje su neaktivne godinama. Razlog njihovog formalnog postojanja i neizvršene likvidacije je dugotrajan i skup likvidacioni postupak koji je regulisan važećim zakonom. U cijelom procesu najviše ispaštaju radnici - ističe Hakija Zajmović, stečajni i likvidacioni sudija.

Novi prijedlog Zakona o stečaju i nacrt Zakona o likvidacionom postupku, harmonizirani sa istim zakonima u RS-u, upućeni su u Parlament Federacije BiH neposredno pred oktobarske Izbore, ali je neizvjesno kada će biti razmatrani u tom tijelu zakonodavne vlasti.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Donji dom španskog parlamenta usvojio sporni zakon o amnestiji za katalonsle separatiste

Grčka usvojila zakon o stranim univerzitetima, spriječeni protesti studenata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta