Magazin     | 16.03.2019. 08:54 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 16. ožujka (FENA) - 

- 1521. Portugalski moreplovac Fernando de Magellan stigao na Filipine, gdje je krajem travnja poginuo u sukobu s domorocima. Nakon tri godine plovidbe oko svijeta, u Španjolsku se 1522. od pet brodova njegove ekspedicije vratila samo "Viktorija" s 18 članova posade. Tim putovanjem je prvi put oplovljena Zemlja.

- 1787. Rođen Georg Simon Ohm, njemački fizičar, stvaratelj Ohmovog zakona, znanstvenik prema kojemu je nazvana mjerna jedinica za električni otpor.

- 1926. Američki fizičar Robert Goddard lansirao je u Auburnu u Massachusettsu prvu svjetsku raketu pogonjenu tekućim gorivom.

- 1930. Rođen Izet Sarajlić, bosanskohercegovački povjesničar filozofije, esejist, prevoditelj i pjesnik. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH i Udruženja intelektualaca Krug 99. Objavio je preko 30 knjiga poezije, od kojih su neke prevedene na 15 stranih jezika.

- 1934. Potpisan talijansko-mađarsko-austrijski protokol kojim je formiran Dunavski blok protiv Male antante - Čehoslovačke, Rumunije i Jugoslavije.

- 1967. U zagrebačkom listu Vjesnik objavljena je Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog jezika koju su podržali Matica hrvatska, Društvo književnika Hrvatske i 16 drugih ustanova i organizacija. 

- 1968. U vijetnamskom zaseoku Son My američki su vojnici 1968. godine izvršili masovno ubojstvo između 350 i 500 nenaoružanih civila, događaj poznat pod nazivom My Lai masakr. 

- 1978. Pripadnici terorističke organizacije Crvene brigade kidnapirali u Rimu istaknutog talijanskog političara Alda Mora, zahtijevajući da se puste na slobodu uhićeni članovi njihove organizacije.

- 1985. U Bejrutu otet američki novinar Terry Anderson. On je pušten na slobodu 4. prosinca 1991., nakon skoro sedam godina zatočeništva.

- 1995. Američka savezna država Mississippi službeno je ratificirala 13. amandman postavši tako zadnja država SAD-a koja je odobrila ukidanje ropstva.

- 1998. Vatikan izrazio žaljenje što pojedini pripadnici Rimokatoličke crkve nisu učinili dovoljno da tijekom Drugog svjetskog rata pomognu Jevrejima izloženim nacističkom progonu, ali je odbacio zahtjeve da osudi ponašanje tadašnjeg pape Pija XII.

- 1999. Svih 20 članova Europske komisije, najvišeg izvršnog tijela EU, podnijelo je ostavke zbog optužbi za prevare, korupciju i loše upravljanje financijama. To su bile prve ostavke od osnivanja tog tijela 1958. godine.

- 2002. Umro Danilo Bata Stojković, jedan od najpoznatijih filmskih i kazališnih glumaca. Ostao je upamćen u ostvarenjima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug", "Balkanski špijun".

- 2014. Građani Krima na referendumu odlučili da uđu u sastav Ruske Federacije. Njih 93 posto koji su izašli na referendum glasalo je za pripajanje tog poluotoka Ruskoj Federaciji, a sedam posto za ostanak u sastavu Ukrajine. Službeni Kijev i zapadne vlade osudili su održavanje referenduma jer ga smatraju nelegitimnim.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'