Stranačke aktivnosti     | 15.03.2019. 18:07 |

Saopštenje za javnost SDP-a BiH

FENA Saopćenje

Istražiti moguću umiješanost hrvatskih obavještajnih službi u destabilizaciju unutrašnjih prilika u BiH 

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u potpunosti podržava aktivnosti Tužilaštva BiH na utvrđivanju svih činjenica vezanih za slučaj moguće umiješanosti obavještajnih službi Republike Hrvatske u destabilizaciju unutrašnjih prilika u Bosni i Hercegovini i narušavanja međunarodnog ugleda naše države. 

Nadamo se da će, nezavisno o konačnom ishodu istrage, Republika Hrvatska konačno napraviti zaokret i odnose sa Bosnom i Hercegovinom temeljiti na principima jednakosti ove dvije države u međunarodnom poretku i poštivanja suvereniteta naše države, bez uplitanja u njene unutrašnje prilike i pravni poredak. 

Predsjedništvo SDP BiH očekuje da će Parlament Bosne i Hercegovine konačno usvojiti inicijative zastupnika SDP BiH u državnom Parlamentu Denisa Bećirovića i Saše Magazinovića, kojim se traže izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i Strategije za borbu protiv terorizma, u smislu uvođenja zabrane djelovanja fašističkih organizacija i kažnjavanja organizovanja grupa koje promoviraju fašističku ideologiju, posebno imajući u vidu posljednje skandalozno četničko okupljanje u Višegradu. 

Osuđeno je i ponovno nametanje ideje od strane Hrvatskog narodnog sabora da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi. 

SDP ostaje pri stavu da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu, te da se to pitanje koristi kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo