Ekonomija     | 15.03.2019. 15:07 |

Gospodarsko vijeće pokrenulo inicijativu za izmjenu niza zakona

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. ožujka (FENA) - Gospodarsko vijeće Brčko distrikta BiH održalo je treću sjednicu na kojoj je odlučeno da se započne procedura za izmjenu Zakona o Gospodarskoj komori Brčko distrikta BiH, čime će se značajno unaprijediti rad ove organizacije, ali i gospodarstva Brčko distrikta u cjelini.

Jedan od zaključaka koji su usvojili članovi Gospodarskog vijeća, kojim predsjedava gradonačelnik, a čine ga predstavnici izvršne, zakonodavne vlasti i realnog sektora, jeste pokretanje procedure za izmjenu Zakona o porezu na dohodak, čiji će nositelj aktivnosti biti Direkcija za financije Brčko distrikta BiH, putem kojeg će doći do smanjenja poreznih obveza na dohodak, a samim tim do povećanja plaća zaposlenika u ovoj lokalnoj zajednici.

Gospodarsko vijeće odredilo je rok od 30 dana za stavljanje ovog zakona u daljnju proceduru usvajanja.

Isti rok određen je i za izmjenu Zakona o porezu na dobit, kojim će se s 10 posto oporezivati gospodarski subjekti koji dolaze izvan Brčko distrikta BiH, a vrše neke usluge i radove te pritom nemaju registrirano sjedište ni poslovnu jedinicu u Brčkom.

Gospodarsko vijeće podržalo je donošenje zakona o poslovnim zonama Brčko distrikta BiH, ali i raspravljalo o pitanju graničnog prijelaza Brčko-Gunja i zatvaranja mosta te pozvalo na žurno rješavanje ovoga pitanja u smislu delegiranja problema putem institucija i na državnu razinu.

Jedan od zaključaka sjednice Gospodarskog vijeća jeste i da se apelira na Skupštinu Brčko distrikta BiH da svi zakoni koji dolaze na usvajanje od Skupštine budu prethodno razmatrani na Ekonomsko-socijalnom vijeću kao što to radi i Vlada za zakone koji se delegiraju uime izvršne vlasti.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti