Ekonomija     | 15.03.2019. 14:10 |

Sezona građevinskih radova u TK zvanično otvorena u Živinicama (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 15. marta (FENA) - Građevinska sezona u Tuzlanskom kantonu danas je započela nastavkom radova na putnim dionicama, a otvoreno je 15 gradilišta koja su tokom zime bila konzervirana.

Jedno od najvažnijih je most sa isključnom saobraćajnicom u Živinicama što će doprinijeti većoj sigurnosti u saobraćaju, a radi se o dionici koja povezuje tuzlanski aerodrom sa cestom Sarajevo-Orašje.

Na ovoj lokaciji su rovokopači, kamioni i ostale mašine, u toku je nasipanje kamenja i priprema se trasa za novi most i isključnu saobraćajnicu.

Vrijednost mosta je procijenjena na 680.000 KM, a očekuje se da bi trebao biti završen za 40 dana, dok je vrijednost saobraćajnice procijenjena na 530.000 KM.

Cilj je učiniti saobraćaj sigurnim, jer je na ovom dijelu puta, kod Sprečanskog mosta, po zlu poznata crna tačka gdje su mnogi životi izgubljeni u saobraćajnim nesrećama.

- U 2019. godini očekujemo povećanje broja putnika na aerodromu, a ovo je glavna dionica koja sa ceste Sarajevo - Orašje skreće ka aerodromu Tuzla - pojasnio je kantonalni ministar saobraćaja Mirsad Gluhić.

Dobra infrastruktura saobraćajnica osnova je svakog razvoja te se u Općini Živinice osim ovog mosta radi na kružnom toku, ali i proširenju puta na treću traku prema aerodromu.

- Ovaj dio puta, izmiještanje mosta, nama pomaže ne samo na putnoj komunikaciji, nego i u uređenju nove poslovne zone koja će se otvoriti nakon izgradnje mosta - istaknuo je načelnik općine Živinice Samir Kamenjaković.

Govoreći o kružnom toku, tu je godinama bio prisutan problem imovinsko-pravnih odnosa, ali to je sada u potpunosti riješeno te je izdata građevinska dozvola Direkciji cesta kako bi se nesmetano završila izgradnja kružnog toka.

Direktor kantonalne Direkcije cesta Agan Delibajrić najavio je da će se ubrzo nastaviti i radovi na dionici puta Živinice - Kalesija, takozvanoj pisti, a postavljanje asfalta diktiraju vremenski uvjeti.

- U toku su pripremni radovi, a u narednih petnaest dana, ukoliko vrijeme dozvoli, taj dio će biti završen. Jer polaganje te vrste asfalta ne može se raditi ukoliko dnevna temperatura nije barem 15 stepeni - dodao je Delibajrić.

Cilj je ubrzo završiti sve započete projekte i ukloniti preostali makadamski zastor s regionalnih cesta, istakli su iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja i Direkcije cesta.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/2703

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1bzAOwlPfjHcLfYdCF_zhOOMNZfjUrGrW?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Doznačavanje sredstava Federalnom zavodu PIO za pomoć penzionerima Tuzlanskog kantona

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti