Bosna i Hercegovina     | 15.03.2019. 13:31 |

Cvijanović: RS za jačanje saradnje u okviru Skupštine evropskih regija

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15.marta (FENA) - Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović drugog dana Evropskog samita regija i gradova, koji se održava u Bukureštu, sastala se s predsjednikom Skupštine evropskih regija (AER) Magnusom Berntsonom.

Razgovarano je o trenutnim aktivnostima i strukturi Skupštine evropskih regija, čiji je RS član od 2007. godine, kao i o njenom čvršćem povezivanju s drugim regijama koje su članovi ove organizacije.

Cvijanović je istakla da je RS zainteresovana za jačanje saradnje i aktivniji angažman u okviru Skupštine, koja okuplja 35 regija iz svih dijelova Evrope, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetske predsjednice.

Tokom Samita u Bukureštu, ona se danas sastala i s predsjednikom slovačke regije Bratislava Jurajom Drobom, s kojim je razgovarala o iskustvima Slovačke u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kao i o privrednoj saradnji RS i Bratislave u okviru Evropske mreže preduzetništva (EEN).

Dvodnevni Evropski samit regija i gradova, na kojem je učestvovala i Cvijanović, završen je danas usvajanjem zajedničke deklaracije, a na kraju skupa obratio se i predsjednik Rumunije Klaus Johanis.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Krišto u Bukureštu razgovarala s dužnosnicima EU - Iskazana snažna podrška europskom putu BiH

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana