Ekonomija     | 15.03.2019. 13:09 |

Nezavisni blok - Inicijative za rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Poslanici Nezavisnog bloka u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentu Federacije BiH Aida Baručija i Amer Obradović  danas su na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirali inicijative i mjere za rasterećenje i unapređenje poslovnog ambijenta, povećanje plaća i poboljšanje statusa radnika, koje su već uputili ili će upututi u parlamentarnu proceduru.

Baručija je kazala da se po svim ekonomskim pokazateljima nalazimo na dnu evropske ljestvice, da gotovo polovina stanovništva živi na rubu egzistencije, te smatra da bi dodatno poskupljenje roba i usluga imalo devastirajući efekat na naše građane.

- Stoga insistiramo na utvrđivanju moratorija na uvođenje novih ili povećanje postojećih poreza na potrošnju - akcize, carine, putarine i PDV, do kraja mandata ovog saziva Parlamenta - kazala je Baručija.

Najavila je da će uputiti poslaničko pitanje vezano za utvrđivanje metodologije za obračun prosječnih plaća u BiH, s obzirom na ozbiljne indicije da je prosječna plaća u BiH znatno niža od one koja je predstavljena, a sve u cilju utvrđivanja realnog stanja u tom segmentu.

Napomenula je da je tematika kojom se namjerava baviti u skorije vrijeme i utvrđivanje iznosa i krajnje namjene prikupljenih sredstava od akciza na duhan i duhanske prerađevine.

- S jedne strane, konstantno povećanje cijena duhana i duhanskih prerađevina omogućava razvoj sive ekonomije u toj oblasti, a država ostaje uskraćena za ogromne količine novca, jer postoji prevelik jaz između mizernog povećanja primanja i konstantnog povećanja cijena duhana i duhanskih prerađevina. Prikupljena sredstva se ne ulažu namjenski - navela je Baručija.

Dodala je da, prema neslužbenim podacima, samo po ovom osnovu je prikupljeno oko sedam milijardi KM u proteklih 10 godina.

Baručija kaže da je cilj da se precizno utvrdi iznos prikupljenih sredstava po osnovu akciza i njihovo trenutno usmjeravanje, kako bi se u budućnosti formulisale jasne politike za njihovo namjensko ulaganje, između ostalog i za prijedlog koji je već podnijela, a tiče se liječenja oboljelih osoba iz fonda koji bi se formirao dijelom iz ovih sredstava.

Najavila je da će postaviti i pitanja vezano za utvrđivanje iznosa i krajnje namjene prikupljenih sredstava od akciza i putarina na gorivo, „budući da se i tu radi o iznosu od oko osam milijardi KM, a vidimo da nam se ceste grade brzinom i obimom manjim nego u srednjem vijeku“.

Poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu Federacije BiH Amer Obradović je kazao da je predao tri inicijative u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Jedna je inicijativa za promjenu obračuna osnovice za obračun i uplatu doprinosa za slobodna zanimanja, samostalne djelatnosti obrta i srodne djelatnosti u poljoprivredi i šumarstvu, kao i za poduzetnika koji obavlja djelatnost trgovca pojedinca.

Pojasnio je da ovom inicijativom žele da podrže ljude koji rade u realnom sektoru, te da se na fer osnovi utvrdi osnovica za plaćanje doprinosa koja neće biti vezana za rast prosječnih plaća.

Druga inicijativa je za izmjene i dopune Zakona o doprinosima FBiH, Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH i Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH, u cilju priznavanja uplaćenih doprinosa u staž osiguranika po osnovu Ugovora o djelu.

Obradović je uputio u proceduru i inicijativa za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak u FBiH, u cilju povećanja godišnjeg osnovnog ličnog odbitka u visini od 7.200 KM za porezni period za koji postoji obaveza plaćanja poreza.

- Ovdje je također problem izračun prosječne plaće u FBiH, posebno ako gledamo prosječnu plaću u realnom sektoru, koja je otprilike 604 KM, a mi smatramo da primanja po radniku moraju biti minimalno 750 KM – naveo je Obradović.

Kazao je da je ovo samo početak njihovog parlamentarnog rada, te da su jutros bili u Savezu samostalnih sindikata BiH, gdje su dobili podršku za ove inicijative.

Najavio je da će obaviti konsultacije i s drugim političkim subjektima koji djeluju u parlamentima i tražit njihovu podršku, a razgovarat će i s predstavnicima civilnog društva, kao i s predstavnicima Udruženja poslodavaca.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SAD u ovoj sedmici okuplja saveznike da pojačaju pritisak na Rusiju i podršku Ukrajini

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti