Kultura     | 15.03.2019. 12:40 |

U Milanu upriličen program posvećen djeci Sarajeva

FENA Nermina Omerbegović

MILANO/SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Naučno-dokumentarni umjetnički program "Djeca Sarajeva - Ranjivost djetinjstva u bijegu iz rata" održan je u petak u punoj auli milanskog Univerziteta Bicocca.

Ovom prilikom prikazan je i bh. dokumentarni film "Ambasadori uče jezike" reditelja Šemsudina Gegića, snimljen u sarajevskoj Flash Production, a koji prati ratnu evakuaciju djece "Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave" iz Sarajeva u Italiju 1992. godine, potvrdio je Feni reditelj Gegić.

To je ostvarenje publika pozitivno primila te ga ispratila aplauzima, kao i reditelja Šemsudina Gegića te koautoricu filma Eminu Gegić, a aplauzom su pozdravljeni i akteri Jasenko Hasečić Ronzio i Irma Kurdija koji su se tada nalazili u konvojima djece za Italiju i Njemačku.

- Pokazalo se da naš film šalje žestoko upozorenje ratnicima širom svijeta i zorno ukazuje na povredu ljudskih, a posebno dječijih prava - rekao je reditelj Gegić u obraćanju publici i medijima.

Moderator programa i autorica uvodnog naučnog referata je bila Sarajka Tatjana Sekulić, profesorica na Univerzitetu Bicocca. Doprinos uspjeloj večeri je dao i novinar Televizije RAI TGR Veneto Andrea Oskari Rossini, autor kratke reportaže o evakuiranoj djeci koja je prikazana publici, kao i Stefani Celentano, organizator uime Univerziteta Bicocca.

Prisutnima su se obratili i profesorica Alessandra Borsato te vice konzulica u Konzulatu BiH u Milanu Jasna Martičević.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Film 'U borbi pleši' Šemsudina Gegića premijerno prikazan u Milanu

Plaketa 'Kulin Ban' za umjetnost Šemsudinu Gegiću

Predstavljanje knjige 'Ne daju mi oči da šutim' 7. marta u Centru kulture

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo