Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 16:29 |

Cvijanović: Neophodno intenziviranje procesa evropskih integracija

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 14. marta (FENA) - Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović boravi u Rumuniji, gdje učestvuje na 8. evropskom samitu regija i gradova koji se danas i sutra održava u Bukureštu.

Prvog dana Samita učesnicima se obratila Viorika Dančelo, predsjednica Vlade Rumunije, zemlje koja od 1. januara predsjedava Evropskom unijom, predsjednik Komiteta regija EU Karl-Hajnc Lamberc i gradonačelnica Bukurešta Gabriela Firea.

Tokom ovog skupa, Cvijanović se u odvojenim susretima sastala sa specijalnim savjetnikom Evropske komisije za zapadni Balkan Francom Šausbergerom i predsjednicom italijanske regije Umbrija Katjušom Marini.

Cvijanović je na sastanku sa Šausbergerom istakla da je RS posvećena evropskom putu i naglasila da je neophodno da se u što kraćem roku formira novi saziv Vijeća ministara, kako bi se stvorili adekvatni uslovi za efikasnu komunikaciju između entiteta i institucija BiH, te za intenziviranje procesa evropskih integracija, u skladu sa usaglašenim sistemom koordinacije, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću etitetske predsjednice.

Na sastanku s predsjednicom regije Umbrija razgovarano je o uspostavljanju privredne saradnje kao i o razmjeni iskustava u vezi pristupa EU fondovima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Krišto u Bukureštu razgovarala s dužnosnicima EU - Iskazana snažna podrška europskom putu BiH

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta