Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 16:15 |

Kinezi će za 36 mjeseci izgraditi novu bolnicu u Doboju

FENA Saopćenje

DOBOJ, 14. marta (FENA) - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić i direktor kompanije China Sinopharm International Corporation Li Chan potpisali su danas ugovor za "Projektovanje, izgradnju i opremanje nove bolnice Doboj – po principu 'ključ u ruke'", ukupne vrijednosti 88.568.717 KM bez PDV-a.

Na lokaciji za izgradnju novog objekta bolnice Li Chan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik su postavili kamen-temeljac, čime je ozvaničen početka realizacije projekta koji će trajati 36 mjeseci.

Direktor kompanije "China Sinopharm" je rekao da su najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom te međunarodnim farmaceutskim poslovanjem te izrazio zadovoljstvo zbog projekta izgradnje nove bolnice u Doboju.

Ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping je rekao da su odnosi Kine i BiH krenuli putem brzog razvoja, dok je Milorad Dodik zahvalio kineskim partnerima za istrajnost zbog komplikovanih administrativnih procedura.

Dobojska nova bolnica je projektovana da dugoročno opslužuje oko 330.000 stanovnika dobojske regije u RS, te Zeničko-dobojskog kantona i Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Raspolagat će sa ukupno 468 kreveta, imat će glavni operacioni blok sa četiri operacione sale, urgentni blok sa operacionom salom, dijagnostički centar s više od 22 razne radiološke i druge dijagnostičke procedure, dnevnu ambulantnu/polikliničku uslugu sa oko 20 specijalističkih konsultacija, onkološku dnevnu bolnicu i drugo, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na području Gračanice pronađeno vozilo sa drogom i većom količinom novca, uhapšena jedna osoba

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'