Bosna i Hercegovina     | 14.03.2019. 15:31 |

Konaković će delegirati održavanje redovnih sjednica Skupštine o mladima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obećao je podršku Vijeću mladih KS kako bi bili aktivnije uključeni u kreiranje i realizaciju svih važnih akata i projekata u KS-u koji se tiču ove populacije.

Na današnjem sastanku sa članovima Vijeća, Konaković je razgovarao o njihovim aktivnostima te je najavio da će Kolegiju Skupštine delegirati održavanje redovnih tematskih sjednica posvećenih pitanjima mladih. Istakao je da to mora biti redovna praksa u radu Skupštine, a ne da se o pitanjima mladih govori samo "ad hoc".

Jedna od inicijativa bit će i povećanje broja članova skupštinske komisije za pitanja mladih KS koji će raditi na poboljšanju i izradi kantonalne politike prema toj populaciji.

Razgovarano je i o Strategiji prema mladima KS koja u fokus stavlja njihove potrebe kroz sedam ključnih oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo, slobodno vrijeme, sigurnost, mobilnost i oblast socijalne zaštite, koju je pripremilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a u čijoj izradi je aktivno učestvovalo i to vijeće.

Konaković je naglasio da bi se taj dokument što prije trebao naći pred Skupštinom KS kao osnova za sve naredne procese i aktivnosti resornih ministarstava koji će se odnositi na mlade.

Istakao je da će Kanton Sarajevo uvijek pružati logističku i administrativnu podršku Vijeću, kao krovnom udruženju mladih u kantonu, koje je formirano u skladu sa Zakonom o mladima FBiH, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

KS - Usvojen Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Skupština KS jednoglasno podržala izbor novih laureata priznanja Kantona Sarajevo

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu