Ekonomija     | 14.03.2019. 12:18 |

Traminac Iločkih podruma šampion Mostarskoga sajma 2019.

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 14. ožujka (FENA) - Međunarodno povjerenstvo sastavljeno od licenciranih degustatora iz cijele regije je na ocjenjivanju vinskih uzoraka pristiglih na 22. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2019., ocijenilo da je vino traminac izborna berba bobica (Iločki podrumi) šampion Sajma.

Međunarodno povjerenstvo je pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine također ocijenilo da je charisma žilavka (Hercegovina produkt) pobjednik grupe vina sorte žilavka, teuta blatina (Vinarija Čitluk) pobjednik je grupe vina sorte blatina, teuta trnjak (Vinarija Čitluk) pobjednik je grupe crnih mirnih vina, a graševina (Iločki podrumi) pobjednik je grupe bijelih mirnih vina.

Dodjela priznanja najuspješnijim vinarima bit će upriličena drugog dana Sajma, u srijedu 10. travnja.

Ove godine ocjenjivano je malo manje od stotinu uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Republike Hrvatske.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu.

Ovogodišnje ocjenjivanje vina još jednom potvrdilo da su domaća vina iz Bosne i Hercegovine, ali i vina iz zemalja okruženja, u svakom pogledu visoko vrijedna i sposobna za izlazak i na najzahtjevnija svjetska tržišta, priopćeno je.

Samo visokom kakvoćom vina s ovih prostora može se kompenzirati problem malih vinorodnih zemalja i skromnih količina u proizvodnji te se u budućnosti nametnuti kao interesantno područje u globalnom vinogradarsko vinarskom sektoru, istaknuli su organizatori Mostarskoga sajma.

Ovogodišnji 22. međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2019. održat će se od 9. do 13. travnja 2019., a zemlja partner je NR Kina.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Visoka razina kakvoća vinskih uzoraka pristiglih na Međunarodni sajam gospodarstva

Zatvoren 24. Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2023.

Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023 (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo