Bosna i Hercegovina     | 13.03.2019. 18:05 |

Cvijanović na Evropskom samitu regija i gradova

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 13. marta (FENA) - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović boravi u posjeti Rumuniji, gdje će učestvovati na Evropskom samitu regija i gradova koji se održava u Bukureštu 14. i 15. marta 2019. godine.

Uoči Samita, Cvijanović se danas sastala sa predsjednikom Komiteta regija Evropske unije (CoR) Karl-Hajncom Lambercom (Karl-Heinz Lambertz) sa kojim je razgovarala o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te o mogućim programima i aktivnostima Komiteta regija EU u kontekstu pridruživanja BiH Evropskoj Uniji.

Cvijanović je izrazila opredijeljenost institucija Republike Srpske evropskom putu, uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te naglasila da se sva pitanja vezana za proces evropskih integracija moraju rješavati uz poštovanje principa i pravila usaglašenog sistema koordinacije.

Na sastanku sa Lambercom, zatražila je od Komiteta regija EU podršku u procesu evropskih integracija BiH, saopćeno je iz Biroa za Odnose s javnošću entetetske predsjednice.

Osmi po redu, Evropski samit regija i gradova, koji se organizuje svake dvije godine, okupiće više od hiljadu političara i stručnjaka iz različitih oblasti iz cijele Evrope, koji će raspravljati o budućnosti Evropske unije, kao i o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu donošenja odluka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Krišto u Bukureštu razgovarala s dužnosnicima EU - Iskazana snažna podrška europskom putu BiH

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu