Kultura     | 14.03.2019. 23:43 |

Sidranov tekst 'Sjećaš li se Doli Bel' premijerno pred publikom Kamernog teatra

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Kultni i svojevremeno ekranizirani tekst Abdulaha Sidrana "Sjećaš li se Doli Bel", duboko emotivna priča o životu malog čovjeka u velikom sistemu, večeras je s potpisom rediteljskog maestra iz Srbije Kokana Mladenovića premijerno izveden na sceni Kamernog teatra 55 za predstavnike sedme sile i sponzora.

U središtu je petočlana porodica iz sarajevske čaršije 1960-ih godina prošlog stoljeća nad kojom je nadvijen strogi otac, duboko uvjeren u sve blagodeti komunističkog sistema, pravdu i socijalnu jednakost. No, u konačnici na vlastitim leđima osjeća udar nepravde i pada u nepovratno razočarenje koje ga lišava svakog smisla za daljim životom. Njegova smrt simbol je i kraha cijele ideologije i sistema čije je urušavanje za sobom ostavilo krvav balkanski trag.

Jedna od niti mnogih priča koje se isprepliću je i ona sina Dine, njegove prve istinske zaljubljenosti, očaravanja svijetom muzike i snagom autosugestije. Njegove prve tuče, prvog poljupca, ali i opraštanja sa ocem. Publika upravo iz Dininog današnjeg pogleda na djetinjstvo, nakon što se vraća u Sarajevo poslije mnogo godina, zaplovi u sjetne dane prošlosti i kadrove nekog starog filma koji neumitno promiču pred očima. 

Predstava obiluje replikama iz Sidranovog teksta, mnogima dobro znanih iz filmske verzije, kao i humorom i tugom u isto vrijeme, bespovratno međusobno prožimajućih emocija. 

Vrsne glumačke kreacije na scenu je donijela brojna postava - Emir Hadžihafizbegović (otac), Gordana Boban (Sena), Mirsad Tuka (Dino 2), Davor Golubović (Dino 1), Elma Juković (Dolly Bell), Admir Glamočak (Tetak/Cvikeraš), Tatjana Šojić (Tetka), Muhamed Hadžović (Šintor), Sabit Sejdinović (Kerim/Vlado kliker), Sin Kurt (Midho), Amar Selimović (Rasim top) te Saša Krmpotić (Kiko štaka).

- Vrijeme je da sada ispričamo našu priču za Doli Bel. Čitaćemo ovaj genijalni tekst iz povratka u neko prošlo vrijeme, ljude i zemlju koji više ne postoje, sva ta mjesta našeg djetinjstva više ne postoje. To neko izgubljeno Sarajevo kroz današnju prizmu, vrijeme koje je devalviralo vrijednosti što više ne postoje - istaknuo je uoči premijere reditelj Kokan Mladenović.

Autor scenarija Abdulah Sidran također je uoči premijere ocijenio da svaka generacija ima potrebu da djela svjetske književnosti prevede na svoj jezik i time pokaže svoj odnos, snage i ideje.

- Kada se gledaju bosanski filmovi iz tog perioda ne možete vjerovati da su rađeni prije toliko godina, već kao da su jučer snimani. Nepojmljiva je ta životnost koja frca iz njih - podvukao je on.

Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

Zvanična premijera predstave "Sjećaš li se Doli Bel" bit će izvedena sutra u Kamernom teatru 55.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'