Stranačke aktivnosti     | 13.03.2019. 14:04 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Sistem gama stanice koje se nalaze u Novom Gradu, Banja Luci, Bijeljini, Višegradu i Gacku koje mjere opasanost od radioaktivnosti u Republici Srpskoj a koje su povezane na centralni računar u Banja Luci iz nekog razloga već duže vrijeme ne funkcioniše – kazao je predsjednik Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS Slobodan Stanić.

On je istakao da sistem gama stanica u Republici Srpskoj ne funkcioniše zbog neservisiranja tih stanica, zato što te stanice nisu kalibrirane i što nije obezbjeđena kvalitetna internetska veza između tih stanica i centralnog računara.

„Ovim propustom ugroženo je čitavo stanovništvo Republike Srpske jer ne možemo u slučaju bilo kakvog nuklearnog akcidenta uzbuniti na vrijeme i upozoriti na nadolazeću opasnost. U Republici rani alarm sistem protiv opasnosti od radioaktivnosti ne funkcioniše“ – rekao je Stanić na pres konferenciji u Banja Luci.

Stanić je upozorio da je opasnost još veća ako znamo da je u Trgovskoj gori da planira odlaganje nukleranog otpada.

„Apelujem na nadležna Ministarstva građevinarstva i ekologije i Ministarstvo zdravlja da što hitnije uspostave taj sistem a ispred građana na potezu Novi Grad – Kostajnica – Kozarska Dubica – Gradiška i na drugom potezu Novi Grad – Prijedor – Banja Luka apelujem na nadlezne da riješe ovaj problem jer je ugroženo područje sa više stotina hiljada stanovnika jer ni bi bili na vrijeme upozoreni da je došlo do nuklearnog akcidenta“ – zaključio je Stanić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

SDS

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Saopćenje za javnost SDS-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo