Bosna i Hercegovina     | 13.03.2019. 09:55 |

Bogunić-Duffy: Stvoriti obrazovni sistem u čijem središtu će biti učenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. marta (FENA) - Unapređenje obrazovnog sistema u Kantonu Sarajevo (KS), provođenje projekta ENABLE i buduća saradnja, bile su teme o kojima su na sastanku razgovarali ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić i direktor Misije USAID-a Peter Duffy, te predstavnici Ambasade Sjedinjenih Američkih Država Holly Zardus, Veronica Czastkiewicz i Marinko Sakić.

USAID je najavio da će za razvoj obrazovnog sektora uložiti oko sedam miliona dolara, a poseban fokus će biti na obukama nastavnika o novim metodologijama i strategijama podučavanja.

Navedeno je kako su dvije STEM učionice otvorene na području Kantona Sarajevo. Ovo je realizovano u okviru projekta „Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u Bosni i Hercegovini“ - Enhancing and Advancing Basic Learning and Education in Bosnia and Herzegovina (ENABLE-BiH) koji implementira Agencija za međunarodnu saradnju SAD-a zajedno sa Save the Children za sSjeverozapadni Balkan.

Razgovaralo se i o ključnim komponentama spomenutog projekta i mogućnostima njegovog proširenja i u druge osnovne škole.

Ministrica Bogunić predstavila je dosadašnje kao i buduće aktivnosti koje resorno ministarstvo planira realizirati, ističući kako su spremni da sarađuju sa USAID- om, a sve u cilju provođenja reformskih procesa koji se tiču obrazovnog procesa. 

Na sastanku je zaključeno da je nastavni proces kojem se teži u svim odgojno-obrazovnim ustanovama onaj u čijem su središtu učenici i koji će doprinijeti razvoju kognitivnih vještina i kapaciteta za kritičko razmišljanje, ali i većoj primjenjivosti stečenog znanja. U tim procesima nastavnici će imati ulogu facilitatora koji podstiču i pospješuju proces učenja kod učenika, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije