Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 17:52 |

Pregovori Sindikata i ministrice o prekidu štrajka ljekara u USK (VIDEO)

FENA Haris Dedović

BIHAĆ, 12. marta (FENA) - Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović održala je danas sastanak s predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije, koji su već četvrtu sedmicu u generalnom štrajku, kako bi se iznašlo rješenje za njegovo okončanje.

Sastanak je održan bez prisustva medija, a predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice u Bihaću Amir Rekić, po završetku sastanka, rekao je da ih je ministrica informisala o zaključcima Vlade i Skupštine Kantona, kojima je predviđeno povećanje osnovice za obračun mjesečnih sredstava zdravstvenim ustanovanma po većoj vrijednosti boda, što bi se odrazilo i na plate ljekara.

Međutim, Rekić ističe da je ministrica naglasila da za realizaciju ovih zaključaka postoji praktičan problem, jer  zbog sudske odluke u kantonalnom Zavodu zdravstvenog osiguranja trenutno nema ovlaštene osobe za potpisivanje bilo kakvih doznaka prema zdravstvenim ustanovama.

U Sindikatu su nezadovoljni ovakvim razvojem situacije. U namjeri da se štrajk što prije okonča, predložili su ministrici određeni protokol, koji predstavlja izlaz iz ove situacije.

- Predložili smo Vladi jedan protokolo prema kojem bi se do kraja ove sedmice isplatila plata za prošli mjesec u svim zdravstvenim ustanovama po koeficijentu koji predviđa kolektivni ugovor, a da se razlike koje su ustanove dužne ljekarima na osnovu tog kolektivnog ugovora isplaćuju svakog narednog mjeseca uz platu - navodi Rekić.

Ističe kako ministrica smatra da se ovdje radi o korektnoj ponudi, a da se prije konačneg odgovora mora konsultirati sa premijerom.

Ukoliko Vlada Kantona prihati sve zahtjeve navedene u protokolu i isplati ljekarima platu za prošli mjesec do kraja ove sedmice, obračunatu po uvećanom koeficijentu, koji je predviđen kolektivnim ugovorom, ljekari su spremni odmah zamrzuti štrajk. 

Pogledajte http://fena.ba/video/2682/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cM7IchmYnSMSvxaFk0WzPDaDF2WGtte2?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Isak sa predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti Unsko-sanskog kantona o jačanju saradnje

U Bihaću otvoren Sajam pčelarstva i meda – Put zlata

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo