Bosna i Hercegovina     | 12.03.2019. 17:46 |

U BiH godišnje umre oko 400 dijaliziranih pacijenata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. ožujka (FENA) - Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH priopćila je kako svake godine na dijalizama u Bosni i Hercegovini umre oko 400 pacijenta od kojih su mnogi mogli biti transplantirani.

 "U BiH je oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom od čega ih je 2.000 u Federaciji BiH i nažalost broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu", priopćili su iz navedene udruge u povodu Svjetskog dana bubrega koji će se 14. ožujka u našoj zemlji obilježiti u većini gradova.

 Tako će Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanske županije na gradskom trgu u Vitezu 14. ožujka organizirati uličnu utrku za završne razrede viteških osnovnih škola kao i za sve građane kojima će pritom podijeliti vodu, voće i promo materijale kao simbol prevencije i zdravog načina života.

 Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u suradnji s Donorskom mrežom u BiH i Udrugom dijabetičara općine Vareš, Svjetski dan bubrega obilježit će u Varešu 15. ožujka javnom tribinom "Zdravlje bubrega svima svugdje".

 Središnja manifestacija u Federaciji BiH bit će održana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kada će biti upriličen simpozij "Transplantacija u BiH - Put prema Eurotransplantu", u organizaciji Donorske mreže u BiH, Udruge dijaliziranih i transplantiranih FBiH te Medicinskog fakulteta i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

 U Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH navode procjenu da 850 milijuna ljudi širom svijeta ima bolesti bubrega zbog različitih uzroka te kako kronične bolesti bubrega uzrokuju najmanje 2,4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje i trenutno su šesti najbrže rastući uzrok smrti.

 Ističu kako prevencija bubrežne bolesti nema alternativu te kako je hitno potrebno uključiti sve one koji imaju veze sa zdravstvenom politikom, počevši od Federalnog ministarstva zdravstva, preko zavoda za javno zdravstvo i na županijskoj i na federalnoj razini pa do udruga, nevladinih organizacija i građana.

 "No, kada se bolest već dogodi, a to se često događa zbog simptoma koji su slabi i u većini slučajeva se ignoriraju, onda predstoji liječenje dijalizom ili transplantacijom. Transplantacijsko liječenje je i najbolje i najučinkovitije, te je stoga potrebno više raditi kako bi se podigla svijest kod građana o važnosti donacije i transplantacije bubrega i ostalih organa", navodi se u priopćenju.

 Jedan od razloga sve većeg boja pacijenata koji se liječe dijalizom je i način života, a tu se prije svega misli na nedovoljnu tjelesnu aktivnost, nezdravu prehranu, pušenje, nekontrolirano uzimanje lijekova, nekontroliranje krvnog pritiska i šećera i neredovite godišnje kontrole krvne slike i urina, navodi se u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Obilježen Svjetski dan bubrega u Tomislavgradu

UDiTB FBiH - Zdravlje bubrega za sve, sto dana bez transplantacija u BiH

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo