Kultura     | 12.03.2019. 18:03 |

Austrijska režiserka Ruth Beckermann dolazi na projekciju svog filma u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Jedna od najpoznatijih austrijskih režiserki dokumentarnih filmova Ruth Beckermann doći će u u Sarajevo povodom Sedmice njenih filmova, koju Austrijski kulturni forum Sarajevo organizira od 11. do 15. marta u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Beckermann će prisustvovati projekciji svog najnovijeg filma "Waldheimov Valcer" ("Waldheims Walzer") u petak, 15. marta na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, saopćeno je iz Austrijskog kulturnog foruma.

Nakon projekcije filma bit će održan razgovor s režiserkom, koji će na engleskom jeziku voditi profesor Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Faruk Lončarević.

Razgovor će biti otvoren za javnost i publika će imati priliku da se pobliže upozna sa filmovima i stvaralaštvom Ruth Beckermann, koja se u filmovima bavi širokom paletom tema i aktuelnih društveno-političkih pitanja.

Režiserka je rođena u Beču. Studirala je žurnalistiku i historiju umjetnosti u Beču, Tel Avivu i New Yorku, a 1977. godine je stekla doktorsku titulu na Univerzitetu u Beču. Nakon toga je radila kao novinarka za različite časopise u Austriji i Švicarskoj. 

S dvojicom kolega 1978. godine je osnovala kompaniju za distribuciju filmova "filmladen", u kojoj je radila sedam godina. U tom periodu su nastali njeni prvi filmovi i njene prve knjige. Od 1985. godine radi kao književnica i režiserka.

Prošle godine je završila svoj najnoviji film "Waldheims Walzer" koji je osvojio "Glashütte-Original Documentary Award" na Berlinskom internacionalnom filmskom festivalu "Berlinale" i nagrađen je kao najbolji austrijski dokumentarni film 2018. godine (Österreichischer Filmpreis). Film je također bio austrijski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku.

"Waldheimov Valcer" je dokumentarni film o istini i lažima ili "alternativnim činjenicama" o individualnoj i kolektivnoj svijesti. Film tematizira u kakvoj se zapletenoj mreži našao bivši generalni sekretar UN-a Kurt Waldheim, tako što je prešutio dvije godine svoje ratne biografije i ubrzo se suočio s novim optužbama koje je protiv njega iznio Svjetski jevrejski kongres.

Pokazuje i negiranje austrijske političke klase, izbijanje antisemitizma i patriotizma u Austriji i kako je izborna pobjeda za Waldheima zapravo bila poraz, jer je na međunarodnoj sceni ostao izoliran, dok je u Austriji započelo kritičko suočavanje s prošlošću. Film pokazuje kako budno i aktivno civilno društvo može izazvati promjene u državi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Muzej grada Zenica, u sklopu projekta 'Gradovi i sela budućnosti', domaćin izložbe 'Klima & ja'

"Sedmica filma Ruth Beckermann" od 11. do 15. marta

Izložba 'Žrtve Holokausta iz Austrije i BiH: portreti i sjećanja' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'