Kultura     | 12.03.2019. 13:51 |

Osigurano 10 miliona funti za inovacije u obrazovanju

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - Vlada Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske izdvojila je 10 miliona funti za program "Škole za 21. vijek" u okviru kojeg će više od milion učenika iz zemalja zapadnog Balkana imati priliku učiti kritičke vještine mišljenja, rješavanja problema i kodiranja.

Ciljevi tog programa predstavljani su danas u Sarajevu, a kako je istaknuto relevantne obrazovne institucije u šest zemalja regiona omogućit će djeci uzrasta od 10 do 15 godina učenje na zabavan, interaktivan i inovativan način.

Programom koji između ostaloga ima za cilj pripremiti mladu generaciju za budućnost, planirano je da sve osnovne škole na području zapadnog Balkana dobiju micro:bit uređaje (ručne računare) koji će mladima omogućiti usvajanje znanja o kodiranju.

Kako je napomenuto u digitalnom sektoru postoji veliki broj upražnjenih radnih mjesta, a prema istraživanjima poslovi budućnosti upravo su u IT industriji, gdje su zanimanja poput analitičara koji se bave podacima te developeri softvera i aplikacija vrlo tražena.

British Council osmislio je taj program, a direktorica za Bosnu i Hercegovinu Larisa Halilović pojasnila je da će se na taj način osposobiti mladi ljudi i nastavnici za zanimanja budućnosti, dodajući da će u program u BiH biti uključeno 565 škola.

- Program je već počeo, danas ga samo zvanično prezentiramo. Planiramo raditi u fazama imajući u vidu činjenicu da je obrazovni sistem u BiH prilično segmentiran, a važno nam je ostvariti saradnju sa svim ministarstvima i obrazovnim institucijama u BiH - istaknula je Halilović.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field kazao je da je to najveća investicija Vlade kada je u pitanju obrazovanje u BiH i zemljama zapadnog Balkana i u okviru njega dat će se podrška, resursi i oprema svim osnovnim školama.

Podsjetio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo lider u polju kompjuterskih nauka u obrazovanju zbog čega je izrazio zadovoljstvo što će moći ta znanja i iskustva podijeliti u ovom regionu, investirajući tako u obrazovanje i bolju budućnost ekonomija u svakoj od zemalja.

Ministrica prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske Natalija Trivić i ministar nauke, prosvjete, kulture i sporta u Vladi Kantona 10 Petar Galić najavili su danas da će škole raditi na implementiraju novih metoda učenja u osnovnim školama RS-a, odnosno Kantona 10.

Jedan od očekivanih rezultata tog trogodišnjeg programa je da direktori u svim osnovnim školama podrže uvođenje inovativnih metoda u nastavu i motiviraju nastavnike da ih primjenjuju u učionicama.

Tokom predstavljanja programa u isto vrijeme organizirano je i takmičenje učenika osnovnih škola u kodiranju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'