Svijet     | 12.03.2019. 12:21 |

Diplomatski veteran i protestne grupe na konferenciji o budućnosti Alžira

FENA Internet

ALŽIR, 12. marta (FENA) - Alžirski diplomatski veteran i protestne grupe učestvovat će na konferenciji o planiranju budućnosti zemlje nakon što je predsjednik Abdelaziz Bouteflika popustio pred masovnim demonstracijama i pristao da se ne natječe ponovo za predsjednički mandat, saopćio je u utorak izvor iz vlade.

Očekuje se da Lakhdar Brahimi, bivši ministar vanjskih poslova i mirovni posrednik UN-a, predsjedava konferencijom, izjavio je izvor za Reuters. Oni će nadzirati prijelazni period, sačiniti novi ustav i odrediti datum izbora.   

Bouteflika (82), u ponedjeljak je odustao od kandidature za peti mandat, popuštajući pred višesedmičnim protestima protiv njegove 20-godišnje vladavine narodom koji zahtijeva novu eru u politici zemlje kojom dominira stara garda. 

Masa je slavila do kasno u noć u ponedjeljak i vratila se na ulice Alžira u utorak uzvikujući: "Želimo da ovaj sistem ode".

- Čitav sistem odmah mora nestati. Naša borba će se nastaviti  - izjavio je  Noureddine Habi (25).

Nakon sastanka s predsjednikom u ponedjeljak, Brahimi je pohvalio demonstrante zbog odgovornog ponašanja, rekavši na državnoj televiziji kako je neophodno "pretvoriti krizu u konstruktivni proces". 

Alžirci su postali zasićeni vladavinom oboljelog Bouteflike i veterana rata za nezavisnost od Francuske iz perioda 1854-1962. godine koji su dominirali zemljom s visokom stopom nezaposlenih, lošim uslugama i divljajućom korupcijom. 

Očekivalo se da moćna alžirska vojska djeluje iza scene tokom prijelaznog perioda, i ona trenutno razmatra nekoliko civila kao kandidate za predsjednika ili ostale vodeće položaje, saopćili su politički izvori.

Jedan od njih je ugledni pravnik i aktivista Mustafa Bouchachi, koji je stekao veliki broj pristalica na Facebooku tokom protesta, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Peter Magyar, bivši Orbanov saveznik, osnovao novu stranku za evropske izbore

Komšić: Šta god pričali u Beogradu to neće imati efekta po pitanju cjelovitosti BiH

Poljski Ustavni sud odbacio planove nove vlade o likvidaciji državne RTV i novinske agencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'