Kultura     | 11.03.2019. 14:36 |

Izložba radova Nedžada Begovića u Galeriji 'Zvono' (VIDEO)

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Izložba radova Nedžada Begovića bit će otvorena večeras u sarajevskoj Galeriji "Zvono" u organizaciji Udruženja za afirmaciju kulture i umjetnosti "Zvono".

Begovićeva izložba se sastoji od dva ciklusa - prvi pod nazivom "A može se i drugačije protumačiti" čine skulpture žena nastale od cjepanica, dok je drugi ciklus pod nazivom "Dnevna svaštara" rezultat crtačkih intervencija na fotografijama.

Govoreći o radovima koji nastaju iz cjepanica, na kojima radi duži vremenski period, Begović navodi da mu je cilj od komada drveta, obično bukovog, da izvuče najviše i oblikuje ga.

- Išao sam na taj koncept da ih prelamam na pet dijelova, preslažem ih i tako ih lomim  da pokažem kako ih lomi i život. Ipak im vrat ostaje uspravan i preko njega im ističem žensko dostojanstvo - istaknuo je Begović, dodavši da se ciklus zove "A može se i drugačije protumačiti" jer ne želi da bude vrhovni tumač svoje umjetnosti.

Govoreći o drugom ciklusu "Dnevna svaštara", Nedžad Begović podvlači da mu je cilj napraviti crtačke intervencije na fotografijama koje planira tokom 365 dana, svakodnevno po jednu, postavljati na Facebook.

- Neko je rekao da je zadatak umjetnika da puni svemir umjetnošću pa i ja to nastojim. Polazište mi je vedra strana života. Tako da uvijek dodajem boje. Volim da je ljudima dobro. Volim da ih nasmijem. Volim pozitivnu energiju - poručuje Nedžad Begović.

Pogledajte  http://www.fena.ba/video/2669

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1PK2cgT0UK0QbZsT4mXPqAcXdwA8YVtaH?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo