Sport     | 08.03.2019. 15:49 |

Jurčenko: Naučili smo lekcije iz WABA lige, fokus na osvajanju Kupa i Prvenstva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Porazom od Crvene zvezde, košarkašice ŽKK RMU Banovići okončale su svoje takmičenje u WABA ligi za sezonu 2018/2019.

Crveno-bijele su susret u Beogradu riješile rezultatom 75:52.

Prvakinje BiH su se čvrsto držale tokom prva tri perioda utakmice, i rezultatski i energijski, dok su domaće košarkašice pojačale tempo u posljednjoj četvrtini postigavši 18, naspram devet poena Banovićanki.

Među domaćim košarkašicama istakle su se Đorđević sa 19 poena i 15 skokova i Katanić koja je osim 13 poena i asistirala za devet pogodaka. Kod Banovićanski najbolja je bila Dušanić sa 16 poena, a pratila je Zubac sa 12 pogodaka.

Banovićanke su ovim završile svoju prvu sezonu na internacionalnim parketima i to kao sedmoplasirana ekipa.

Šef stručnog štaba ŽKK RMU Banovići Goran Jurčenko istakao je da je na samom početku sezone njihov cilj bio ulazak u društvo osam najboljih ekipa na Balkanu.

- To nam je pošlo za rukom na startu takmičenja, jer su odustale četiri od 12 ekipa koje su se trebale takmičiti ove godine. Kako su se za ostvarenje tog cilja pobrinule okolnosti, potrudili smo se da steknemo što više iskustva kroz ovo takmičenje, naučimo dosta toga i da igramo što bolje. Uspjeli smo i u tome. Upisali smo samo dvije pobjede, ali u skoro svim utakmicama smo bili ravnopravan protivnik i gubili smo ih u tijesnim završnicama - rekao je Jurčenko.

Iz ŽKK RMU Banovići navode da je iskustvo stečeno u WABA ligi tokom sezone 2018./2019. za kompletan tim veoma značajno. S obzirom na to i na mišljenja košarkaških stručnjaka koji vide ogroman potencijal u ovom timu, druga sezona u regionalnoj ligi trebalo bi da prvakinje naše zemlje pozicionira znatno bolje na tabeli za predstojeću sezonu.

- Vidjeli smo gdje smo i koliko možemo u jednoj ovako kvalitetnoj ligi. Naučili smo mnoge lekcije, a naučeno ćemo primijeniti naredne godine. Počet ćemo s rosterom koji ćemo, nakon što završi ova sezona, formirati prema onome što zahtijeva igranje u WABA ligi - najavio je Jurčenko.

Nakon WABA lige, pred Banovićankama je završnica Kupa BiH, koje će igrati na domaćem terenu. Osim njih, plasirale su se i košarkašice Orlova, Play Off-a i Leotara.

- Od početka sezone mnogo puta sam u izjavama spominjao da je dupla kruna naš cilj, kada je u pitanju domaća scena. Ne odustajemo od toga, a i dosadašnji dio Prvenstva BiH govori da smo glavni favoriti za osvajanje obje titule. Prvi na redu je Kup i mirne savjesti i nepodcjenjujući nijednu od ekipa koje će igrati u završnici, kažem da očekujem da ćemo u nedjelju podići pobjednički pehar pred domaćom publikom - optimističan je Jurčenko.

Utakmice završnice Kupa BiH za košarkašice bit će odigrane 9. i 10. marta u SKC Banovići. U subotu su na rasporedu mečevi između Orlova i Play Off-a (16.30 sati), te domaćih košarkašica i Leotara 03 (18.30 sati). Finalna utakmica između pobjednica iz prve dvije zakazana je za nedjelju u 17.00 sati, najavljeno je iz ŽKK RMU Banovići.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

WABA1 Liga: Kadetkinje Jumpera upisale pobjedu i poraz, Banovićanke oba poraza

Šćekić nova igračica RMU Banovići

Košarka - Prvakinje BiH gostuju u Trebinju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo