Bosna i Hercegovina     | 08.03.2019. 14:14 |

SDP BiH - Na koji način se mjeri ko je manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin?

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) poziva privatno udruženje Hrvatski narodni sabor da prestane sa širenjem rasističkih teza o takozvanim legitimnim i nelegitimnim predstavnicima naroda.

SDPBiH najoštrije osuđuje ponovno nametanje ideje da političke stranke mogu odlučivati o legitimitetu i istinskoj pripadnosti pojedinaca određenoj etničkoj grupi, te ponovo pita čelnike HDZ-a i HNS-a na koji način se mjeri ko je i u kojem omjeru manji ili veći Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

U SDP-u smatraju da bi bilo dobro da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, dokazujući barem vlastitu dosljednost, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZBiH, koja je Gorana Opsenicu, prethodno HDZ-ovog ministra Hrvata u proteklom mandatu u Vladi HNK, u posljednjem izbornom ciklusu kandidirala kao Srbina.

- Po vlastitom izjašnjenju Gorana Opsenice, on nije podnosilac obrasca prijave za učešće na izborima koja je u njegovo ime podnesena, te je naglasio da se osjeća isključivo Hrvatom. Međutim, očito Čoviću i njegovoj stranačkoj mašineriji nije problem nekome promijeniti nacionalni identitet, kad im je to od interesa, saopćeno je iz SDP-a.

SDPBiH podsjeća HNS da Tužilaštvo HNK još nije djelovalo po krivičnoj prijavi koju je podnio SDPBiH, a koja je vezana za lažnu ovjeru mandata Gorana Opsenice.

- S obzirom da se HNS sada deklarativno želi promaknuti u zaštitnika navodnih zakonskih prava sugrađana srpske nacionalnosti, dobro bi bilo da je Dragan Čović, predsjednik udruženja HNS, uputio pismo protesta Draganu Čoviću, predsjedniku stranke HDZBiH, zbog sistemskog negiranja konstitutivnosti Srba, srpskog jezika i pisma, bez obzira na presude Ustavnog suda FBiH po tom pitanju, u svim kantonima u FBiH u kojima HDZ ima presudnu riječ - stoji u saopćenju.

SDP-e BiH smatra da pitanje etničke pripadnosti uopće ne smije biti sredstvo legitimiranja ili diskvalifikacije pojedinaca u bh. političkom životu.

- Za nas je neprihvatljivo da se koncept etničke pripadnosti očito pokušava koristiti kao sredstvo garancije ili monopola pojedinih političkih subjekata, koji na ovaj način teže ostvarenju kontrole nad političkim funkcijama i javnim resursima građana, nezavisno o ostvarenom izbornom rezultatu - saopćeno je iz ove stranke.

SDPBiH zato izražava vlastiti stav i opredjeljenje za ispunjenjem obaveze BiH na provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje će dovesti do izmjena izbornog zakonodavstva, u smislu omogućenja svim građanima da nezavisno o svom identitetu obnašaju političke funkcije.

Napominju da se radi o obavezi bez čijeg ispunjenja Bosna i Hercegovina ne može pristupiti Evropskoj uniji, te će stoga SDPBiH u potpunosti podržati sve izmjene zakonske regulative u smjeru provedbe spomenutih presuda, nezavisno o njihovim podnositeljima.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo