Bosna i Hercegovina     | 09.03.2019. 09:28 |

Begić: Napad na novinare tretirati kao napad na službenu osobu

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 9. marta (FENA) – Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Senaid Begić inicirao je  izmjene i dopune Krivičnog zakona FBiH kako bi se zaštitili novinari u obavljanju svojih djelatnosti.

Piše: Senka Trgovčević

- Novim članom predložio sam da se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu. Smatram da se konačno mora uvažiti veliki broj apelacija novinara i zaštiti njihov život  zakonom – kaže Begić.

Od nadlažnih ministarstava očekuje da dobije odgovore o eventualnim koracima koji se namjeravaju poduzeti u cilju zaštite novinara.

- U posljednje vrijeme svjedoci smo učestalih napada na novinare i onemogućavanja dolaska do informacija neophodnih za informisanje javnosti u Federaciji. Jedan od posljednjih je napad na novinara FTV i Visoko.co.ba Adnana Jašarspahića. Takvih primjera je mnogo zbog čega im zakonskim rješenjima moramo garantovati slobodu u radu  -  istakao je Begić.

Zbog čestih napada na novinare reagovali su OSCE i brojna udruženja novinara, a Vijeće za štampu BiH također je predložilo da se izvrše dopune Krivičnog zakona Federacije BiH i konačno zaštite novinari "onako kako i zaslužuju".  

Sa druge strane, samo od početka 2019. godine, Društvo novinara BiH je od težih slučajeva evidentiralo napad na ekipu RTRS-a u Sarajevu, istup Damira Nikšića koji je novinare nazvao lešinarima, sprečavanje "nepoćudnih" novinara da uđu na stadion "Čelika", prijetnje smrću Marku Radoji, uredniku informativnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije (BHRT), prijetnje novinarima iz Visokog Adnanu Jašarspahiću i Dariju Božiću, kao i prijetnje novinarki Euroblica Milkici Milojević.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zabilježena ogromna materijalna šteta u požaru na farmi kod Lukavca

Općinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić novi je predsjednik KOSDP BiH ZDK

SDP za sutra prolongirao izbor mandatara Vlade ZDK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo